تحلیل انطباق پذیری تنوع ژرم پلاسم فندق شمالغرب ایران بر اساس صفات کیفی و نشانگر ژنتیکی ناحیه کدون آغاز ATG (SCoT)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی – مولکولی، دوره: 12، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_NCMBJ-12-48_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران اوچی اردبیلی

Departement of Horticulture ,Faculty of Agriculture, Miyaneh Branch, Islamic Azad University, Miyaneh ,Iran

حسن نورافکن

Department of Horticulture, Medicinal Plants and Organic Products Research Center, Miyaneh Branch, Islamic Azad University, Miyaneh, Iran

حسنعلی نقدی بادی

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran, Iran

ناصر محبعلی پور

Deparment of Argonomy and Plant Breeding, Miyaneh Branch, Islamic Azad University, Miyaneh, Iran

اردشیر قادری

Medicinal Plant Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran

چکیده

سابقه و هدف: ارزیابی تنوع ژنتیکی ژرم پلاسمی طبیعی و حفاظت شده از راهبردی­ترین فعالیت­های جهانی و به­عنوان سرمایه ملی هر کشور است. به­طوری­که در طول سالیان متمادی جهش­ها و تلاقی­های مختلف باعث تجمع برخی ژن­های مفید در این ژرم پلاسم­ها شده و می­تواند به­عنوان ذخایر ژنتیکی در مواقع بحرانی مورد استفاده قرار گیرد. ارزیابی تنوع بر اساس صفات مورفولوژیکی و فنوتیپی به­دلیل تاثیر محیط و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط پایداری مناسبی ندارد. بنابراین استفاه از نشانگرهای مبتنی­بر DNA که تکرارپذیری بالایی دارد. نشانگر مبتنی­بر امپلیکون DNA ناحیه شروع کدون برای ترجمه SCoT در گیاهان به­دلیل وراثت­پذیری و تکرارپذیری، به­تازگی مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این پژوهش ارزیابی تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم­های ذخیره­گاه ژنتیکی فندق در رگه­های جنگلی شمال­غرب کشور با استفاده نشانگر مولکولی  SCoTو به روش PCR انطباق­پذیری آن با تنوع صفات کیفی بر اساس نشانگرهای ملی آزمون­های تمایز فندق است. مواد و روش­ها: در این تحقیق ۷۷ ژنوتیپ از جنگل­های فندق اردبیل، میانه و ارسباران انتخاب و محل هر ژنوتیپ با استفاده از GPS نشانه­گذاری شد. با استفاده از دستورالعمل ملی آزمون­های تمایز یکنواخت و پایداری فندق، صفات کیفی ارزش­گذاری شد و پس از استخراج DNA از برگ آن­ها با استفاده از ۱۵ پرایمر اختصاصی SCoT تنوع پلی­مورفیسم آن­ها ارزیابی شد. یافته­ ها: نتایج نشان دادند که ژنوتیپ­ها از نظر صفات کیفی تمایز به ۱۷ کلاستر طبقه­بندی شدند. با استفاده از ۱۵ نشانگر SCoT تعداد نوارهای چند شکل ۱۶۵ نوار با میانگین ۱۱ نوار برای هر نشانگر و میانگین درصد پلی­مورفیسم با میانگین ۱۱ نوار برای هر نشانگر و میانگین درصد پلی­مورفیسم برای نشانگر % ۲/۹۰ ژنوتیپ­ها بر اساس این نشانگرها در ۱۹ زیر کلاستر گروه­بندی شدند. بحث: آنالیز صفات کیفی بر اساس نوارهای ایجاد شده در SCoT نشان دادند که نشانگرهای ۳، ۵، ۱۱، ۱۲، ۱۸ و ۲۰ دارای تنوع ژنتیکی بیش­تر و معنی­دار بودند که میزان انطباق گروه­بندی ژنوتیپ­ها بر اساس SCoT نشانگرها ۸۷/۰ بر اساس آزمون مانتل برآورد گردید. نتیجه ­گیری: با استفاده از دو نشانگر ژنتیکی می­توان (%۷۵=R۲) از تنوع دیسکریپتورهای تمایز فندق دسترسی پیدا نمود.

کلیدواژه ها

SCoT marker, genetic diversity, hazelnut, northwest of Iran, Iau Science., نشانگرSCoT, تنوع ژنتیکی, فندق, شمال غرب ایران, .Iau Science

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.