کارایی چند نوع تله در جلب و شکار مگس میوه زیتون Bacterocera oleae (Diptera: Tephritidae) و حشرات غیرهدف در منطقه رودبار ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 38، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-38-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احد صحراگرد

Department of Plant Protection, College of Agricultural Sciences, Guilan, Rasht, Iran

محمد رضا عباسی مژدهی

Plant Protection Research Department, Agricultural research, Education and Natural resources center of Guilan.

سارا امینی فتحکوهی

Department of Plant Protection, College of Agricultural Sciences, Guilan, Rasht, Iran

چکیده

مدیریت مگس زیتون با استفاده از روش­های سازگار با محیط زیست شامل راهبرد جذب، کشتن و شکار انبوه می­باشد. هدف از این پژوهش، ارزیابی کارایی چند تله و ماده جلب­کننده به منظور جلب و شکار مگس ­زیتون بود. آزمایش با ۴ تیمار و ۸ تکرار در یک باغ زیتون در شهرستان رودبار در سال­های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ انجام شد. تیمار­ها عبارت بودند از: ۱- تله زرد چسبنده ۲- تله زردچسبنده + فرومون جنسی ۳- تله مکفیل + پروتیئن هیدرولیزات ۴- تله مکفیل + محلول غذایی دست­ساز بر پایه وانیل. بازدید تیمار­ها به صورت هفتگی و تجزیه و تحلیل داده­ها با نرم­افزار SAS انجام شد. نتایج سال اول نشان داد؛ تیمار ۴ با سایر تیمار­ها از نظر شکار مجموع حشرات نر و ماده و حشرات نر دارای اختلاف معنی­دار است و تیمار یک با میانگین ۲۵/۸±۸/۳۸ بیشترین جلب حشرات غیر­هدف را داشت. در سال دوم، تیمار شماره۲ در شکار مجموع حشرات نر و ماده و حشرات نر دارای اختلاف معنی­دار با سایر تیمار­ها بود. ولی از نظر شکار حشرات غیر هدف با میانگین ۲۳/۷±۵۵/۶۸ در کنار تیمار شماره ۱ با میانگین ۱۶/۹±۵۸/۷۷ در یک سطح آماری قرار گرفت. تیمار ۴  با میانگین ۲۷/۰ ± ۹۷/۰ بیشترین جلب حشرات ماده را داشت و روند یکسانی در متوسط جلب هفتگی حشرات در کل تله ها نیز مشاهده شد. بر این اساس، به طور کلی، تیمار ۴ با داشتن بالاترین میانگین در جلب حشرات ماده وکمترین جلب حشرات غیرهدف طی دوسال، قیمت پایین و کمترین آسیب به تنوع زیستی باغ­های زیتون بر سایر تیمار­ها برتری داشته و می­تواند در کنار پایش آفت همراه با تله­های فرومونی درکنترل آفت نیز موثر واقع شود.

کلیدواژه ها

Olive fruit fly, attractant materials, olive groves, traps

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.