مقایسه ساخت واژه های مشتق پربسامد در زبان فارسی ازمنظر صرف واژه بنیاد و صرف تکواژ بنیاد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبان و زبان شناسی، دوره: 15، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_LSI-15-29_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه اسلامی پور

دانشجوی دکتری زبان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

شهرام مدرس خیابانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

بهرام مدرسی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

ایران کلباسی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

چکیده

دو نگرش مطرح به ساختواژه همواره مورد توجه پژوهشگران حوزه صرف زبان بوده است؛ رویکرد تکواژبنیاد که مورد نظر پژوهشگرانی چون سلکرک (۱۹۸۲) و لیبر (۱۹۹۲) بوده و رویکرد واژه بنیاد که مورد نظر پژوهشگرانی همچون آرونف (۱۹۷۶) و باکنر (۱۹۹۳) بوده است. از دیدگاه آرونف یک واژه جدید با اعمال قاعده به یک واژه موجود منفرد ساخته می شود و درنتیجه، واژه جدید و واژه ای که قبلا وجود داشته است از اعضای طبقه واژگانی اصلی است. اما در رویکرد تکواژبنیاد، تکواژها نقشی اساسی در شکل گیری واژه ها دارند. ساخت واژه در رویکرد تکواژبنیاد روی محور هم نشینی و در رویکرد واژه بنیاد روی محور جانشینی صورت می گیرد. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی ساختار واژه های پربسامد مشتق در زبان فارسی براساس نظریه واژه بنیاد آرونف (۱۹۷۶) و تکواژبنیاد لیبر (۱۹۹۲) بوده است. بدین منظور، ۱۰۰۰ واژه نخست از واژه های پربسامد مشتق زبان فارسی از پایگاه داده های زبان فارسی استخراج شد و سپس ساخت هر واژه، براساس هر دو رویکرد مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد ۷۸/۰درصد از واژه ها تنها با رویکرد واژه بنیاد، ۶۷/۰ درصد تنها با رویکرد تکواژبنیاد و ۵۵/۹۸ درصد از واژه های مشتق زبان فارسی با هر دو رویکرد سازگار است.

کلیدواژه ها

: الگوی تکواژبنیاد, الگوی واژه بنیاد, اشتقاق, زبان فارسی, واژه های مشتق پربسامد, پیکره زبانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.