تاثیر تقویت ارتباط اجتماعی در توسعه فضای عمومی عمرانی شهری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدل ها و تکنیکهای کمی در مدیریت
  • کد COI اختصاصی: QMTM02_617
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود فخیمی حمزه

پژوهشگر و نویسنده شهرداری تهران - کارشناسی کشاورزی (زراعت و اصلاح نباتات) دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری تهران– ایران

چکیده

خیابان سیاسی ترین فضای عمومی موجود در شهر است. طرح ها و برنامه های عمرانی و شهرسازانه ای که امروزه تحت عناوین مختلف برای شهرها تهیه می شوند، به طرز زیرکانه ای در راستای اعمال “قدرت ” نظام حاکم بر فضاهای عمومی به خصوص ” خیابان ” است. اعمال قدرت بر فضاهای شهری امروزه از قالب فیزیکی و کالبدی خارج شده( آنگونه که در سبک های مختلف در گذشته با تاثیر پذیری از “معماری اقتدار گرا” و “شهرسازی کالبد محور” وجود داشته است.) و به شیوه های مختلف-رقابت بر سر فضا، رقابت برای کسب قدرت و سلطه بر فضا- وارد رفتارهای روزمره ی کنشگران در فضاهای عمومی-خیابان-شده است. شهر نقطه برخورد و انباشت بسیاری از فعالیت های شخصی و جمعی است که خود ریشه در سنن فرهنگی داشته و به وسیله نیروهای اجتماعی و اقتصادی در طی یک زمان شکل گرفته است. از این رو شهر تجلی گاه ارتباطات اجتماعی انسان ها بوده و بستر تحقق بخش عمده ای از تعاملات اجتماعی می باشد. اما عمده شهرهای امروزی به کانون تراکم و رشد جمعیت، محل تبادل کالا، اشیا و اطلاعات و... تبدیل شده و از وجود معضلات شهری، افزایش دامنه نابرابری های اجتماعی (فقر، بزهکاری و...) تنزل ارزش ها و حتی تغییراتی در هنجارها و رفتارهای اجتماعی ساکنانشان که آرامش و آسایش انسان شهرنشین را مختل نموده در رنج می باشند. بر این اساس دیگر حس تعلق به جامعه، تجربه دیدن و دیده شدن، دیدارهای چهره به چهره و در نهایت تعاملات اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین نیازهای انسانی به درستی به وقوع نپیوسته و تمایل انسان به مراودات اجتماعی و تعلق به جامعه کاهش یافته است. لذا روند افزایش این مسائل نگرانی بسیاری از اندیشمندان علوم اجتماعی و صاحب نظران حوزه های شهرسازی را فراهم نموده است. تا آنجا که امروزه نظریه های بسیاری در جهت تلاش برای اجتماعی شدن شهرها و همچنین توجه علم شهر سازی به مقوله تعاملات اجتماعی ارائه گردیده.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: تقویت ارتباط اجتماعی، توسعه، فضای عمومی عمرانی شهری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.