طراحی الگوی نظری بی اشتهایی اطلاعاتی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان با استفاده از نظریه داده بنیاد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاع رسانی پزشکی نوین، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMIS-8-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرحناز نادربیگی

Department of Knowledge and Information Science, Faculty of Humanities, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran.

علیرضا اسفندیاری مقدم

Department of Knowledge and Information Science, Faculty of Humanities, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran.

چکیده

هدف پژوهش حاضر با هدف تبیین بی اشتهایی اطلاعاتی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. در بی اشتهایی اطلاعاتی، افراد شدیدا دریافت و مصرف اطلاعات را محدود می کنند و فرصت برای دریافت اطلاعات جدید را از دست داده و اغلب به چند منبع اطلاعاتی محدود اکتفا می کنند. روش ها پژوهش از نوع مطالعات کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد بود. در سال تحصیلی ۱۳۹۷-۱۳۹۸ گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته صورت گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه یافت. برای انجام این پژوهش با ۲۷ نفر مصاحبه شد. این افراد شامل اعضای هیئت علمی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی، اعضای هیئت علمی رشته روان شناسی و دانشجویان بودند. دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان باید سال دوم پزشکی عمومی و بالاتر می بودند. فرایند کدگذاری بر متن مصاحبه ها انجام شد و مقوله های اصلی استخراج شدند. تحلیل مصاحبه ها طی ۳ مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ا نسخه ۱۲ انجام شد. یافته ها ویژگی شخصیتی، وضعیت روانی، شناختی، انگیزه و مهارتی دانشجو از شرایط علی بی اشتهایی اطلاعاتی است. نظام آموزش عالی، ویژگی رشته تحصیلی و جامعه شرایط مداخله گر این رفتار اطلاعاتی هستند. شرایط زمینه ای، شامل ویژگی ها و ماهیت اطلاعات، ویژگی های منابع اطلاعاتی و مسائل و مشکلات متاثر از عصر اطلاعات است. نتیجه گیری از آنجایی که بی اشتهایی اطلاعاتی پیامدهای زیان بار اجتماعی، علمی و اقتصادی به دنبال دارد، بنابراین با شناسایی این رفتار اطلاعاتی و ارتقای مهارت هایی همچون سواد اطلاعاتی و مدیریت اطلاعات شخصی و تفکر انتقادی می توان بی اشتهایی اطلاعاتی را کاهش داد.

کلیدواژه ها

Information anorexia, Information avoidance, Information ignorance, Medical students, بی اشتهایی اطلاعاتی, اجتناب از اطلاعات , چشم پوشی از اطلاعات, دانشجویان پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.