تاثیر باکتریWolbachia بر پاسخهای بویایی و قدرت پارازیتیسم زنبور Trichogramma brassicae در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام فرخی

موسسه ی تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک

جلال شیرازی

موسسه ی تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک

محمدرضا عطاران

موسسه ی تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک

چکیده

زنبورهای تریکوگراما به عنوان پارازیتویید تخم و عامل کنترل بیولوژیک بال پولک داران زیانآور در سطح وسیعی مورد استفاده قرار میگیرند. این زنبورهای هاپلودیپلویید دارای دو شیوهی تولیدمثلی شامل نرزایی و مادهزایی میباشند که مادهزایی آن ها اغلب به دلیل حضور باکتری Wolbachiaبه صورت هم زیست درون سلولی است. طی سالهای اخیر استفاده از زنبورهای مادهزا و جمعیتهای تکجنسی به عنوان شیوهای جهت افزایش کارایی کنترل بیولوژیک مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر این باکتری بر ویژگیهای رفتاری و قدرت پراکنش و میزان پارازیتیسم زنبورهای مادهزا، جمعیتهای دوجنسی (B) و مادهزای (BW+) زنبور Trichogramma brassicae(اکوتیپ بابلسر) در قالب آزمایشهای بویایی سنجی و همچنین رهاسازی روی بوتههای ذرت در دمای ۲۵ درجه سلسیوس اتاق حرارت ثابت با یکدیگر مقایسه شدند. نتایجی که با استفاده از بویاییسنج لولهای Y شکل بدست آمد، نشان داد که باکتری Wolbachia در زنبورهای مادهی اکوتیپ بابلسر که آلودگی آن به صورت مختلط میباشد، اثر منفی بر قدرت شناسایی و ردیابی رایحهی ناشی از آب و عسل و تخم میزبان واسط و نیز تولید فرمون جنسی آن ها تحمیل نمیکند. نتایج آزمایش رهاسازی نیز حاکی از آن است که تفاوت معنیداری بین تعداد تخم پارازیت شده به ازای هر زنبور ماده از جمعیتهای مورد آزمایش وجود ندارد. اما بر اساس محاسبات، با رهاسازی ۱۰۰ عدد زنبور (شامل زنبورهای نر در جمعیت دوجنسی)، به طور میانگین تعداد دسته تخم بیشتری به وسیلهی جمعیت مادهزا (۰۱/۶) در مقایسه با جمعیت دوجنسی (۸۸/۲) پارازیته میشود. در مجموع چنین نتیجهگیری میشود که رهاسازی این لاین مادهزای زنبور تریکوگراما در شرایط طبیعی میتواند از کارایی نسبی بیشتری در برنامههای کنترل بیولوژیک برخوردار باشد.

کلیدواژه ها

Trichogramma brassicae, unisexual, Wolbachia, Y-tube olfactometer, thelytoky, dispersal, Corn

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.