ترجیح میزبانی و سوئیچینگ زنبورTrissolcus vassilievi بین دو جمعیت میزبان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهار زیستی در گیاه پزشکی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBIOCO-5-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا بنامولایی

گروه علوم جانوری، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

شهزاد ایرانی پور

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

شهریار عسگری

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران

چکیده

انتخاب میزبان به وسیله پارازیتوییدها اثرات حیاتی روی شایستگی آن ها دارد. زنبور پارازیتوییدTrissolcus vassilievi (Mayr) (Hym., Platygastridae)، یکی از گونه­های با پتانسیل زیستی بالا در کنترل سن گندم می­باشد. بررسی­ها نشان داده است که تفاوت­های جزئی بین جمعیت­های مختلف میزبان­ می­تواند موجب برتری نسبی پارازیتوییدهایی شود که در میزبان­های بزرگ تر نشوونما می­نمایند. در این تحقیق، ترجیح میزبانی و رفتار سوئیچینگ دو جمعیت زنبور T. vassilievi به دو جمعیت میزبان در نسبت­های ۵:۱، ۴:۲، ۳:۳، ۲:۴ و ۱:۵ دسته تخم بررسی شد. جمعیت­های تبریز و ورامین هم برای میزبان و هم برای زنبور به کار رفتند. اندازه گیری قطر و وزن تخم سن گندم نشان داد که وزن تخم به­طور معنی­داری در جمعیت تبریز کمتر از جمعیت ورامین بود.هم چنین زنبورهای ورامین بزرگ­تر از زنبورهای تبریز و زنبورهای حاصل از تلاقی آن­ها، نزدیک به جمعیت­ مادری بودند. تجزیه­ داده­های ترجیح میزبانی و بررسی سوئیچینگ نشان داد که با توجه به مقادیر c۱  (شاخص ترجیح سن گندم تبریز) و c۲  (شاخص ترجیح سن گندم ورامین)، جمعیت ورامین زنبور T. vassilievi ترجیح منفی به تخم سن تبریز و ترجیح مثبت به تخم سن ورامین دارد، اما آزمون t مشخص کرد که این ترجیح معنی­دار نیست. تجزیه رگرسیون خطی نیز نشان داد که تغییرات c با نسبت دو میزبان در هر دو مورد معنی­دار است که موید وجود سوئیچینگ می­باشد. در مجموع می­توان گفت که زنبور تفاوتی بین تخم­های دو جمعیت قائل نشده و تفاوت­های بین جمعیتی میزبان درحدی نیست که ترجیح میزبانی پارازیتویید را تحت تاثیر قرار دهد.

کلیدواژه ها

سن گندم, شاخص ترجیح, رفتار سوئیچینگ, اندازه تخم, اندازه زنبور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.