برآورد تبخیر-تعرق گیاه گوجه فرنگی و محاسبه ضریب گیاهی در شرایط آبیاری با آب شور
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: یازدهمین سمینار سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
- کد COI اختصاصی: ABYARI11_239
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2469
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی
استادیار گروه مهندسی آب
دانشیار گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی
چکیده
هدف از انجام این تحقیق برآورد تبخیر- تعرق محصول زراعی گوجه فرنگی در شرایط استفاده از آب های شور بود . به عبارت دیگر در مناطقی که منابع آب از کیفیت مناسبی برخوردار نیست و محصول گوجه فرنگی در این مناطق به عمل می آید، بایستی میزان نیاز آبی این محصول در این شرایط مشخص باشد تا در برنامه ریزی استفاده از منابع آب و خاک و کشاورزی ، مدیریت صحیحی به عمل آید. ضریب گیاهی (Kc) عبارت است از ضریب اصلاح و تبدیل تبخیر - تعرق گیاه مرجع (ETo) به تبخیر-تعرق گیاه زراعی (ETc) . در گزارشات تحقیقی سازمان خوار و بار جهانی(FAO) و سایر مراجع این ضریب ارائه شده است. در این تحقیق آب مصرفی گوجه فرنگی در شرایط گلدانی و آب شور تحت شوری های مختلف در مرحله رشد و توسعه گیاه و مراحل میانی با سه تکرار اندازه گیری شد و میزان ETo نیز از روش فائوپنمن-مانتیث به عنوان یک روش استاندارد برآورد گردید. از نسبت این دو پارامتر ، مقدار Kc محصول گوجه فرنگی در شرایط فوق برای این محصول به دست آمد. حداکثر و حداقل نیاز آبی گیاه گوجه فرنگی برای شوریهای S1 تا S4 به ترتیب (13/48 و 6/43) ، (14/1 و 7/3) ، ( 12/61 و 5/83 ) ، (13/04 و 6/76 ) میلی متر در روز و برای گیاه مرجع برابر ( 6 و 2/45) میلی متر در روز محاسبه گردید . اختلاف بین ETc و ETo در طول فصل رشد گیاه گوجه فرنگی نشان از افزایش نیاز آبی گوجه فرنگی در این دوره است. در اواسط دوره رشد با افزایش شاخص سطح برگ ، ETc افزایش یافته و بیش از ETo شده است. با توجه به نتایج ، استفاده از آب شور باعث افزایش ضریب گیاهی شده است، که در حدود 70 درصد بیشتر از ضریب گیاهی اصلاح شده مرحله میانی جداول فائو برآورد گردید.کلیدواژه ها
آبیاری ، آب شور ، تبخیر- تعرق ، ضریب گیاهیمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.