نقش انگیزش پیشرفت تحصیلی، طرد همسالان و همدلی عاطفی در پیش بینی پرخاشگری مدرسه ای دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ناتوانی های یادگیری، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JLD-12-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد بشرپور

استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مهران فریور

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش انگیزش پیشرفت تحصیلی، طرد همسالان و همدلی عاطفی در پیش بینی پرخاشگری مدرسه ای دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص انجام گرفت. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان ثبت نام شده در مرکز ناتوانی های یادگیری اداره آموزش وپرورش شهر اردبیل در سال تحصیلی ۹۹-۹۸ بود. تعداد ۳۶۰ نفر از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های انگیزه پیشرفت، طرد اجتماعی همسالان، همدلی عاطفی و پرسشنامه چندبعدی خشم مربوط به مدرسه پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از ابزارهای آمار توصیفی چون میانگین و انحراف معیار و از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS۲۵ تحلیل شد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد پرخاشگری مدرسه ای با نمره کل انگیزه پیشرفت تحصیلی و مولفه انگیزه عاطفی و همدلی عاطفی ارتباط منفی و معنادار دارد و با نمره کل طرد همسالان و مولفه توهین، نادیده گرفتن و تهمت ارتباط مثبت و معنادار دارد (۰۰۱/۰< p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین حدود ۱۹ درصد واریانس خشم مربوط به مدرسه را پیش بینی می کنند. با توجه به نقش انگیزش پیشرفت، طرد همسالان همسال و همدلی عاطفی در پیش بینی پرخاشگری مدرسه ای به متخصصان این حوزه انجام اقداماتی چون شناسایی کودکان طرد شده و یا در معرض طرد شدن، طراحی برنامه های مهارت های ارتباطی و عاطفی و ایجاد محیط آموزشی مناسب جهت بالا بردن انگیزش و همدلی عاطفی این دانش آموزان توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

انگیزش پیشرفت تحصیلی, طرد همسالان, همدلی عاطفی, پرخاشگری مدرسه ای, اختلال یادگیری خاص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.