وضعیت تری هالومتان های آب شرب مناطق تهران و مقایسه آن با آب شرب خارج از محدوده آب و فاضلاب شهری

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 36، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-36-53_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا پرداختی

دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

علی ترابیان

دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

در این مطالعه وضعیت آب شرب مناطق گوناگون تهران از نظر تری هالومتان ها در فصل بهار و تابستان سال ۱۳۸۸ در مناطق مختلف تهران بررسی و ارزیابی شده است. تری هالومتان ها ((THMs جزء اصلی ترین گروه تشکیل دهنده محصولات جانبی ناشی از گندزدایی آب آشامیدنی به وسیله کلر محسوب می شوند. خطر بروز سرطان و عوارض سوء بهداشتی در کبد، کلیه و نیز سیستم اعصاب مرکزی از عوارض این مواد هستند. در این تحقیق، از ۶ منطقه آب و فاضلاب تهران و یک منطقه خارج از محدوده آب و فاضلاب شهری نمونه برداری شده است. با توجه به این که آب شرب در ۶ منطقه آب و فاضلاب تهران از منابع مختلفی از جمله آبهای سطحی (سد امیر کبیر و سد لتیان) و منابع زیر زمینی (بیش از سیصد و پنجاه حلقه چاه فعال) تامین می شود, بنابراین, غلظت تری هالو متان ها در آب شرب در هریک از مناطق به طور جداگانه اندازه گیری و ارزیابی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که غلظت تری هالو متان ها در آب شرب مناطقی که از آبهای سطحی تامین می شوند (مناطق شمالی تهران) بیشتر از غلظت ترهالومتان ها نسبت به مناطقی است که از آبهای زیر زمینی تغذیه می شوند (مناطق جنوب و جنوب غربی شهر تهران). میانگین غلظت تری هالو متان ها در کل شهر تهران در فصل بهار و تابستان برای کلروفرم ppb۴۹/۲ ، برمودی کلرومتان ppb۰۸/۲، دی برموکلرومتان ppb۹۵/۰و برموفرمppb ۱۵/۰ است. با توجه به نتایج به دست آمده کلروفرم بیشترین و برموفرم کمترین غلظت را در نمونه های آب دارند , البته غلظت تری هالومتان ها در آب شرب تهران کمتر از حد مجاز ppb ۸۰ تعریف شده توسط آژانس حفاظت محیط زیست آمریکاست.

کلیدواژه ها

آب شرب تهران, تری هالومتان ها, گاز کروماتوگرافی, محصولات جانبی فرایند تصفیه آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.