امکان سنجی کاربرد داده های تشت تبخیر ایستگاههای هواشناسی سینوپتیک استان گلستان جهت محاسبه تبخیر- تعرق گیاه مرجع

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: یازدهمین سمینار سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI11_097
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2625
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامی کابوسی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

چکیده

به دلیل شرایط نامناسب بهره برداری ایستگاههای هواشناسی امکان وجود برخی خطاها در قرائت و ثبت میزان تبخیر از تشت Ep متحمل می باشد. تحقیق حاضر با هدف بررسی دقت این فراسنجه در ایستگاههای سینوپتیک استان گلستان شامل هاشم اباد گرگان ، گنبد و مراوه تپه صورت گرفت. برای این منظور رابطه بین Ep ، تبخیر- تعرق گیاعه مرجع ETo و دمای هوا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ضریب تشت تبخیر Kp در این ایستگاهها با استفاده از داده های تشت و 7 روش تجربی شامل 1989 Cuenca ؛ 1992 Snyder ؛ 1992 Snyder ، اصلاح شده ، 1995 Pereira et al ؛ 1998 Orang ؛ 1998 Allen et al و Abdel-Wahed and Snyder 2008 برآورد شده و با یکدیگر مقایسه گردید.نتایج نشان داد که همبستگی بین متوسط دما و ETo می باشد. از طرف دیگر پراکندگی داده های Ep نسبت به متوسط دما بیشتر از پراکندگی داده های ETo نسبت به متوسط دما می باشد. بنابراین می توان اضهار داشت که Ep علاوه بر عوامل تاثیر گذار بر پدیده تبخیر (مثل دما ، سرعت باد و غیره) تحت تاثیر عوامل دیگری نیز می باشد که این خطای انسانی در قرائت و ثبت اطلاعات تبخیر از تشت می باشد. پائین بودن همیستگی بین مقادیر ETo و Ep نشان می دهد که استفاده از داده های تشت تبخیر نمی تواند روش مطمئنی جهت براورد ETo باشد. همچنین در درصد قابل توجهی از روزهای دوره اماری ، Kp حاصل از داده های تشت بیشتر از یک می باشد. بررسی ها نشان داد که در اغلب موارد دیده بان مقدار بارندگی را به میزان کاهش سطح اب تشت در اثر تبخیر اضافه نکرده است و در نتیجه مقدار تبخیر کمتر از حد واقعی ثبت شده است که نتیجتا مقدار Kp بیشتر از حد واقعی گردیده است. در پایان پیشنهاداتی در زمینه داده های تشت تبخیر ایستگاههای مورد بررسی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

استان گلستان ، تبخیر- تعرق گیاه مرجع ، تشت تبخیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.