شبیه سازی عددی جریان های ساحلی ناشی از باد در سواحل بندر آستارا

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه هواشناسی و علوم جو، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMAS-2-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شراره حضرتی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

مسعود ترابی آزاد

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

کامران لاری

دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران

عباسعلی علی اکبری بیدختی

موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

چکیده

در این تحقیق با استفاده از مدل مایک۲۱ الگوی زمانی و مکانی جریانات ناشی از باد در بندر آستارا و سواحل اطراف این بندر مورد بررسی قرارگرفته است. موج ناشی از باد در منطقه شکست با توجه به افزایش ارتفاع آن ریزش می کند و نتیجه آن ایجاد تنشی برشی روی سطح آب و جریان خواهد بود. به منظور شبیه سازی مدل از شبکه های نامنظم با محدوده درشت نمایی بین ۰۲/۰ تا ۲۵/۰ درجه استفاده شده است. برای منطقه آستارا از شبکه با ابعاد ریزتر استفاده به عمل آمده است. بزرگ ترین ابعاد شبکه ۷ کیلومتر و کوچک ترین آن ۱۰۰ متر طول دارد و در مجموع از ۸۶۲۲ گره و ۱۶۲۷۵ المان تشکیل شده است. با جمع آوری داده های موردنیاز و صحت سنجی باد ECMWF به مدل سازی امواج برای منطقه خزر پرداخته شده است. ابتدا مدل موج ناشی از باد برای کل منطقه خزر اجرا شد و در ادامه مدل سازی جریان برای کل منطقه خزر برای میانگین زمانی ۱۰ سال (۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳) به عمل آمد. سپس از نتایج مدل بزرگ مقیاس جریان، شرایط مرزی استخراج و جریان در منطقه آستارا شبیه سازی شد. نتایج بررسی نشان داده اند که در فصل پاییز شدیدترین جریان ساحلی رخ خواهد داد و در تابستان جریان آرام در منطقه حاکم خواهد شد. ۹۳ درصد ایام سال امواج از سمت شمال شرقی و جریان غالب از سمت شمال به جنوب است. الگوی جریان برای جریان های ضعیف تر با جاری شدن گرداب های کوچک در منطقه همراه می باشد.

کلیدواژه ها

آستارا, جریان ساحلی, مایک ۲۱, شکست موج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.