آشکارسازی فازهای تاثیرگذار شاخص نوسان شبه دوسالانه (QBO) بر افزایش تعداد روزهای همراه با بارش سنگین در نیمه جنوبی ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه هواشناسی و علوم جو، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMAS-2-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن مهرزاد

محمد سلیقه

عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران

مهری اکبری

عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران

زهرا حجازی زاده

عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران

چکیده

پژوهش حاضر، به آشکارسازی فازهای تاثیرگذار شاخص نوسان شبه دوسالانه بر افزایش تعداد روزهای بارش سنگین در نیمه جنوبی ایران در فصل سرد پرداخته است. برای این منظور، داده های QBO از ایستگاه سنگاپور در تراز ۳۰ هکتوپاسکال از پایگاه داده IGRA و داده های بارش نیز به صورت روزانه برای ۸۹ ایستگاه نیمه جنوبی، با مقیاس زمانی روزانه در شش ماه سرد ( ژانویه ۱۹۸۵ تا آوریل ۲۰۱۸) با توجه به صدک ۸۰ (بارش سنگین) هرماه، اتخاذ شد. بر اساس داده های اخذشده، با تقسیم مقادیر QBO به ۶ فاز (سه فاز مثبت ضعیف، متوسط و شدید (۱+تا ۳+) و سه فاز منفی ضعیف، متوسط و شدید (۱- تا ۳-)) و محاسبه تعداد روزهای بارش سنگین در هرکدام ازفازها، یک پایگاه داده برای هرکدام از ماه ها، تهیه و مشخص شد که برای هرماه و در هر ایستگاه، کدام فاز QBO، تعداد روزهای با بارش سنگین بیشتری داشته است. سپس با استفاده از روش درون یابی IDW، نقشه های پهنه بندی فازهای تاثیرگذار در افزایش تعداد روزهای بارش سنگین برای هرکدام از ۶ ماه و همچنین برای ۶ ماه سرد به طورکلی، ترسیم گردید. بر اساس نتایج حاصله، در ماههای نوامبر تا ژانویه، فازهای منفی ضعیف تا متوسط و در سه ماه بعدی یعنی ماههای فوریه تا آوریل، فازهای مثبت ضعیف بیشتر توانسته اند در افزایش تعداد روزهای بارش نقش داشته باشند. در برآورد کلی از تعداد روزهای بارش سنگین و ارتباط آن با فازهای QBO، نیز بیشترین تعداد روزهای با بارش سنگین در اکثر ایستگاهها در فاز مثبت ضعیف (۱+) رخ داده است.

کلیدواژه ها

نوسان شبه دوسالانه (QBO), بارش سنگین, پیوند از دور, درون یابی, روش IDW

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.