بررسی اثر رقم، اندازه و رطوبت دانه بر ضریب کشسانی و حداکثر تنش تماسی دانه جو

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-12-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین افکاری سیاح

استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

عبداله گل محمدی

استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

منصور راسخ

استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

انجام هر نوع تحلیل مهندسی به­منظور طراحی یا بهینه­سازی سامانه­های ماشینی در مراحل مختلف برداشت و فراوری محصولات دانه­ای، از جمله دانه جو، به وجود اطلاعات پایه در زمینه خواص فیزیکی و مکانیکی مواد کشاورزی وابسته است.  خواصی که به واسطه ماهیت زیست شناختی مواد کشاورزی در شرایط مختلف به طور معنی­داری تغییر می­کنند.  بر این اساس، در این پژوهش با انجام ۳۰۰ آزمون فشاری، دو پارامتر با اهمیت ضریب کشسانی و تنش تماسی که عموما معرف استحکام دانه می­باشند استخراج شد و اثر متغیرهای مستقل بر آنها از لحاظ آماری مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که عوامل رقم (ارقام سهند، ماکویی و والفجر) و رطوبت، تاثیر معنی­داری بر ضریب کشسانی و حداکثر تنش تماسی دانه جو دارند (۰۱/۰> p) درحالی که اثر اندازه دانه بر آنها معنی­دار نبود.  با افزایش رطوبت، تنش تماسی به­طور خطی و ضریب کشسانی، تحت منحنی S- شکل معکوس کاهش می­یابد.  بر این اساس می­توان سطح رطوبت ۱۷درصد (بر پایه تر) را به عنوان رطوبت انتقالی در دانه جو در ­نظر گرفت، به طوری­که در مقادیر کمتر و بیشتر از آن، دانه به ترتیب، رفتاری ترد و نرم از خود نشان می­دهد.  محدوده حداکثر تنش ایجاد شده در دانه جو در محدوده کشسان از ۲۴۳ مگاپاسکال، در رطوبت ۲۵ درصد تا ۲۸۳۲ مگاپاسکال در رطوبت ۲/۱۰ درصد متغیر بود.  به همین ترتیب ضریب کشسانی دانه جو نیز از ۳/۱۱ تا ۴/۴۵۵ مگاپاسکال در شرایط مختلف تیماری، متفاوت بود.

کلیدواژه ها

آزمون فشاری, تنش تماسی, دانه جو, ضریب کشسانی ظاهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.