ارزیابی فنی و اقتصادی آبیاری با لوله های کم فشار (هیدروفلوم) و مقایسه آن با آبیاری سنتی و بارانی
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 11، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-11-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 174
نویسندگان
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان
دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کرج
چکیده
کمبود و کاهش تدریجی منابع آب با کیفیت مناسب، از مهمترین عوامل محدودکننده تولیدات کشاورزی در ایران به شمار می رود و از این رو استفاده بهینه از منابع آب و افزایش کارایی مصرف آب از ضروریات بخش کشاورزی محسوب می شود. در این خصوص به کارگیری سامانه های آبیاری کم فشار از جمله هیدروفلوم به عنوان گزینه ایبهجای روش های سنتی قابل توصیه است. این تحقیق، با هدفارزیابی و مقایسه توزیع آب با استفاده از هیدروفلوم با روش های سنتی و بارانی انجام شد. مزارعی در دشت کبودرآهنگ همدان که تحت کشت سیبزمینی بودند انتخاب و این تحقیق در آنها اجرا گردید. حجم آب مصرفی در طول فصل زراعی، عملکرد محصول، و رطوبت خاک قبل و بعد از آبیاری اندازهگیری و کارایی مصرف آب ارزیابیشد. نتایج نشان دادکهتلفات آب در مزارعی که با استفاده از هیدروفلوم آبیاری می شوند، بهصورت نفوذ عمقی ولی در مزارعبا سیستمآبیاری سنتی به صورت رواناب و نفوذ عمقی است. رواناب سطحی در دو روش توزیع سنتی و هیدروفلوم به ترتیب حدود ۸/۲۵ و ۱۵ درصد برآورد شد. راندمان پتانسیل کاربرد، راندمان کاربرد چارک پایین، یکنواختی توزیع، و ضریب یکنواختی کریستین سن در روش هیدروفلوم به ترتیب ۵۰، ۲/۴۸، ۲/۷۹، و۷۷درصد به دست آمد. این شاخصها در روش سنتی به ترتیب ۸/۴۴، ۹/۳۴، ۶۵/۸۷، و ۱/۸۹ درصدو در روش بارانی به ترتیب ۶/۵۷، ۵۶، ۳/۷۰، ۶/۷۶برآورد شد. کارایی مصرف آب به روش سنتی،هیدروفلوم و بارانی به ترتیب ۲/۱،۴/۲ و ۲/۳ کیلوگرم به ازای هر متر مکعب آب تخمین زده شد. توزیع آب با استفاده از هیدروفلوم با کاهش ۲۱ درصد حجم آب مصرفی و افزایش ۱۰۰ درصدی کارایی مصرف آب نسبت به روش سنتی همراه بود. در توزیع آب با هیدروفلوم، درآمد کشاورز ۳۹۳۷۶۶۰۰ ریال در هکتار نسبت به روش سنتی بالاتر است. همچنین نتایج نشان داد که نسبت سود به هزینه در روش هیدروفلوم ۶ است.کلیدواژه ها
آبیاری بارانی, آبیاری سنتی, آبیاری کم فشار, ارزیابی فنی, هیدروفلوماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.