الگوی ساختاری رابطه بین وضعیت اقتصادی اجتماعی و سبک های تصمیم گیری با میانجیگری تنظیم شناختی هیجان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-24-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا قاضی

Islamic Azad University, Science Research Branch of Tehran, Tehran, Iran

فریبرز باقری

Science & Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

رضا قربان جهرمی

Science & Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

خدیجه ابوالمعالی الحسینی

Department of Psychology, Tehran North Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: سبک های تصمیم گیری در دوره نوجوانی از اهمیت خاصی برخوردار است و می تواند تحت تاثیر تنظیم شناختی هیجان و وضعیت اقتصادی اجتماعی قرار داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین وضعیت اقتصادی اجتماعی و سبک های تصمیم گیری انجام شد. روش بررسی: مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. تعداد ۷۲۳ نفر دانش آموز دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ با نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ها سبک های تصمیم گیری (اسکات و بروس، ۱۹۹۵)، وضعیت اقتصادی اجتماعی و شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، ۲۰۰۷) به صورت آنلاین پاسخ دادند. از روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS و روش آماری همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها: تنظیم سازگارانه هیجان با سبک تصمیم گیری عقلانی دارای همبستگی مثبت و با سبک های تصمیم گیری شهودی، وابستگی، اجتنابی و آنی دارای همبستگی منفی بود (۰۱/۰> p). سبک تصمیم گیری وابستگی، اجتنابی و آنی با وضعیت اقتصادی دارای همبستگی منفی بود (۰۱/۰> p). همچنین تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین وضعیت اقتصادی اجتماعی و سبک های تصمیم گیری دارای نقش میانجی بود (۰۱/۰> p). اثر غیرمستقیم وضعیت اقتصادی اجتماعی بر سبک آنی (۰۵/۰-=β)، سبک اجتنابی (۰۴/۰-=β)، سبک وابستگی(۰۳/۰-=β) و سبک عقلانی (۰۲/۰-=β) معنادار بود (۰۰۱/۰> p). شاخص های برازش نیز گویای برازش مناسب مدل بودند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، برای کمک به نوجوانان در تصمیم گیری می توان برنامه هایی را برای تقویت تنظیم شناختی هیجان و اصلاح ذهنیت آنها در مورد جایگاه اقتصادی اجتماعی خود طراحی نمود.  

کلیدواژه ها

Adolescent, Decision Making, Emotional Regulation, Socioeconomic Status, نوجوان, تصمیم گیری, تنظیم هیجان, وضعیت اقتصادی اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.