مطلوبیت برنامه ی تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی از منظر سیاست گذاری: مطالعه ترکیبی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، دوره: 19، شماره: 82
  • کد COI اختصاصی: JR_IJME-19-82_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمیله آقاتبار رودباری

Islamic Azad University, Sari

ترانه عنایتی

Islamic Azad University, Sari

محمد صالحی

Islamic Azad University, Sari

چکیده

مقدمه: برنامه تحول و نوآوری در آموزش پزشکی، ره آورد سیاست گذاری کلان در آموزش علوم پزشکی است. این پژوهش به منظور بررسی مطلوبیت برنامه تحول و نوآوری از منظر سیاست گذاری انجام شد. روش ها: پژوهش به روش ترکیبی انجام گرفت. در بخش کیفی، پس از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان، ابزار پژوهش طراحی گردید. جامعه آماری شامل خبرگان کشوری برنامه بود و نمونه ی هدف مند انجام شد. پرسش نامه مشتمل بر ۱۴ گویه با استفاده از طیف لیکرت و با نمره ۱ تا ۵ طراحی گردید که پس از تایید روایی صوری و روایی محتوا و پایایی با آزمون آلفای کرونباخ ۹۱/۰ استفاده شد. ارزیابی مطلوبیت برنامه به سه صورت نامطلوب (۱ تا ۳۳/۲)، نسبتا مطلوب (۳۴/۲ تا ۶۶/۳) و مطلوب (۶۷/۳ تا ۵) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی با استفاده از آماره های توصیفی، آزمون t و تحلیل واریانس انجام شد. نتایج: "توجه به ارتقای کیفیت آموزش عالی سلامت"و"خالی از ابهام بودن و غامض و پیچیده نبودن برنامه"به ترتیب با نمرات ۸۵/۰±۴و ۰۴/۱±۴۵/۲، بیش ترین و کم ترین نمره مطلوبیت را کسب نمودند. ارزیابی مطلوبیت برنامه تحول و نوآوری از حیث انطباق با گویه های سیاست گذاری در ۸ گویه، نسبتا مطلوب و در ۶ گویه، مطلوب بود و هیچ گویه ای نامطلوب نبود. میانگین نمرات از حیث جنسیت، سابقه کار و مدرک تحصیلی، مرتبه علمی، سن و محل خدمت تفاوت معناداری نداشت. نتیجه گیری: سیاست گذاری برنامه تحول و نوآوری از مطلوبیت نسبی تا کامل برخوردار است. با توجه به پیچیدهتر، دشوارتر و تخصصیتر شدن پیوسته فضای نوآوری در عصر حاضر و تنوع بسیار بازیگران این عرصه، به منظور اجتناب از عارضه های احتمالی این برنامه ی توسعه ای کلان، رصد مستمر تحقق سیاست ها با رویکرد ماموریت‎گرایی مورد تاکید است.

کلیدواژه ها

Program of developments and innovations, policymaking, medical science education, برنامه تحول و نوآوری, سیاست گذاری, آموزش پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.