تبیین معیارهای ارتقاء حس دلبستگی به مکان با رویکرد برنامه ریزی طراحی محور (شهر پرند)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و برنامه ریزی شهری، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_UREP-3-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم بهروزی

دانشجو دکتری شهرسازی ، دانشکده عمران، هنر و معماری ، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران.

حمید ماجدی

استاد گروه شهرسازی ، دانشکده عمران ، هنر و معماری ، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران.

زهرا سادات سعیده زرآبادی

دانشیارگروه شهرسازی، دانشکده عمران، هنر و معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

حس دلبستگی به مکان بعنوان زنجیره ایی میان افراد و محیط های معناداراست که مبنای آن تعامل عاطفی مثبت انسان با فضاست. برنامه ریزی طراحی محور(رویکرد DLP ) رویکردی میانی بین برنامه ریزی و طراحی به دنبال پاسخگویی به مسائل کیفی موجود در شهر می باشد. این رویکرد بعنوان دستورکاری در طرح ها باید مد نظر قرار بگیرد.هدف از این مطالعه تبیین معیارهای ارتقاء حس دلبستگی به مکان، به عنوان بعد مهمی در بهبود کیفیت زندگی شهری با تاکید بر رویکرد برنامه ریزی طراحی محور در شهر پرند می باشد. روش این پژوهش، آمیخته اکتشافی می باشد که در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد که عوامل تاثیرگذار هویت مکان و وابستگی به مکان به عنوان اصلی ترین متغیرهای حس دلبستگی به مکان شناسایی و برنامه ریزی طراحی محور بعنوان عنصر گمشده در پژوهشهای اخیر در مدل تحلیل پژوهش ارائه شده است. در بخش کمی پس از توزیع پرسشنامه بین ساکنینی که طی پنج سال گذشته در مجموعه های مسکونی شهر پرند بوده اند، آزمون مدل به روش توصیفی و استنباطی صورت گرفت. با توجه به نتایج آزمون چنین مشخص می شود که مطابق مدل مفهومی ، بین کلیه متغیرهای پژوهش، همبستگی وجود دارد و همه مقادیر در سطح اطمینان ۹۰ درصد معنادار هستند. با آزمون فرضیه می توان اظهار داشت که با ارتقاء مولفه های محیطی- زمینه ای، احساسی- عاطفی ، اجتماعی- مشارکتی، کالبدی ، فرهنگی- اعتقادی ، شناختی- ادراکی ، طراحی و برنامه ریزی ، حس دلبستگی به مکان در شهر پرند ارتقاء پیدا می کند.

کلیدواژه ها

حس دلبستگی به مکان, وابستگی به مکان, هویت مکان, برنامه ریزی طراحی محور, شهر پرند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.