ارزیابی قابلیت های سنجش از دور و کاداستر در مدیریت منابع طبیعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی و ملی مطالعات مدیریت، حسابداری و حقوق
  • کد COI اختصاصی: IICMOCONF07_092
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 435
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین غیاثی

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور موسسه آموزش عالی حکمت، قم، ایران.

سعید صادقیان

دانشیار دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

امروزه مدیریت زمین با ثبت و نگهداری اطلاعات آن در سیستم کاداستر امکان پذیر است. کاداستر تمامی اطلاعات در حوزه های مختلف آبی، زراعی، ملکی، سیاسی، جغرافیایی، معادن و منابع طبیعی را شامل می شود. تهیه کاداستر در بخش های مختلف و جامع علاوه بر عمران و آبادانی جامعه می تواند از حقوق فردی و اجتماعی افراد حمایت کند. یکی از عواملی که امروزه، سلامت محیط زیست و منابع طبیعی کشور را تهدید می کند، پدیده ای موسوم به زمین خواری است که در طی سالیان گذشته تبدیل به یکی از معضلات و مشکلات دولت و دستگاه قضایی کشور شده است. اهمیت این پدیده از آن جهت است که این مسئله علاوه بر آثار حقوقی و زیست محیطی دارای تاثیرات اقتصادی نیز هست. در نتیجه لازم است تا برای ریشه کنی این معضل اجتماعی و اقتصادی علاوه بر انجام اقدامات واکنشی و تعیین مجازاتی متناسب با جرم صورت گرفته، اقدامات پیشگیرانه و کنشی نیز صورت پذیرد. مهمترین دلایل بروز زمین خواری در ایران عدم اجرای طرح کاداستر و عدم وجود سیستم جامع اطلاعات ثبت اسناد و املاک کشور، قابل توجه بودن منافع حاصل از ارتکاب جرم و اقتصاد مبتنی بر سوداگری و ضعف عملکرد دستگاه های نظارتی می باشد. باتوجه به مزایای سیستم کاداستر و جهت سهولت در امر اجرای آن علم سنجش از دور می تواند راهگشای این موضوع باشد. سنجش از دور از طریق تعامل امواج الکترومغناطیس با مواد، در بررسی ها و برنامه ریزی های کشاورزی و منابع طبیعی کاربرد فراوان دارد. تکنیک های سنجش از دور به دلیل تناوب در اخذ تصاویر یک ناحیه، تصویر برداری در طول موج های مختلف در یک زمان و در نهایت امکان پردازش و تفسیر سریع داده های کسب شده به طور گسترده در تحلیل های مختلف مربوط، به واسطه به هنگام بودن و امکان آشکارسازی تغییرات سریع محیطی به خوبی در تکنیک هایی که در کشاورزی و منابع طبیعی به کار می روند، نمایان شده است.

کلیدواژه ها

مدیریت زمین، منابع طبیعی، کاداستر، سنجش از دور، تصاویر ماهواره ای، توان تفکیک خیلی بالا.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.