سنگ نگاری و کاربرد شیمی کانی در دما- فشارسنجی آمفیبولیت های کمپلکس دگرگونی جندق: شاهدی بر رویدادهای دیرینه زمین ساختی در ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-32-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارفه حیدریان منش

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سید محسن طباطبایی منش

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

نرگس شیردشت زاده

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

بر اساس شواهد صحرایی و سنگ نگاری با افزایش درجه دگرگونی، طیف گسترده ای از متابازیت ها در پی دگرگونی در رخسار ه آمفیبولیت (دگرگونیM۱) در خاور جندق تشکیل شده اند. بر اساس دما-فشارسنجی جفت کانی های همزیست هورنبلند-پلاژیوکلاز، گستره دمایی ۶۴۲-۶۹۲ درجه سانتی گراد برای اپیدوت آمفیبولیت ها و گستره دمایی ۶۸۸-۷۱۲ درجه سانتی گراد برای گارنت آمفیبولیت ها و به ترتیب فشارهای ۸  و ۱۱ کیلوبار  به دست آمد که با پهنه دمایی-فشاری از رخساره آمفیبولیت میانی تا آمفیبولیت بالایی همخوانی دارند. همچنین شواهد سنگ شناختی و فابریکی نشان دهنده وقوع فازهای دگرگونی دیگری در ارتباط با رخدادهای زمین شناسی در این منطقه هستند. با توجه به آثار دگرشکلی شکنا در آمفیبول ها و تشکیل اپیدوت و کوارتز در شکستگی ها، این سنگ ها دچار درجاتی از دگرگونی پسرونده و دگرشکلی در رخساره شیست سبز-آمفیبولیت پایینی (دگرگونیM۲) شده اند. شکل گیری برگوارگی در این سنگ ها و جهت یافتگی کانی ها، جهت یافتگی ترجیحی تجمعات تیتانیت در امتداد برگوارگی و نیز تشکیل گارنت های شکل دار همزمان با زمین ساخت (سین تکتونیک) در این مرحله، گویای رخداد یک دگرگونی پیشرونده  آمفیبولیت - آمفیبولیت بالایی (دگرگونیM۳) هستند. تشکیل کلریت و اکتینولیت در حاشیه بلورهای اولیه نشان می دهد این سنگ ها سرانجام تحت تاثیر شرایط رخساره شیست سبز (دگرگونیM۴) قرار گرفته اند.

کلیدواژه ها

کانی شناسی, دما-فشارسنجی, آمفیبولیت, کمپلکس دگرگونی جندق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.