نقش میان قاب ها در ساختمان های متداول دارای طراحی لرزه ای و مدل سازی سه بعدی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی زلزله، دوره: 9، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_BESE-9-3_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 266
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی عمران، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استاد، دانشکده مهندسی عمران، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
جمعآوری اطلاعات آماری از ساختمان های موجود به ویژه شهر تهران و طبقه بندی آنها کمک شایانی در مدیریت بحران جهت کاهش خسارات لرزه ای می نماید. حذف میان قاب در طبقه همکف به دلیل مزایای کاربردی، به طور گسترده دیده می شود. مطالعات صورت گرفته روی این ساختمان ها، عملکرد ضعیف آنها به علت تشکیل طبقه نرم را نشان می دهد. در این پژوهش ابتدا اطلاعات آماری از ساختمان های نوساز در مناطق ۹ و ۱۱ شهر تهران که بر اساس ضوابط لرزه ای طراحی شده جمعآوری و بر اساس علل تشکیل طبقه نرم طبقه بندی گردید. بر این اساس با فرض اجرای صحیح، تنها عامل ممکن در ایجاد طبقه نرم در این سازه ها حذف میان قاب در طبقه همکف می باشد. جهت بررسی این عامل یک ساختمان شش طبقه بتنی نمونه، در حالت سه بعدی در OpenSees مدل سازی شده که در حالت های مختلف چینش میان قاب در طبقه همکف و اعمال زلزله در زوایای مختلف، رفتار سازه ارزیابی گردید. نتایج تحلیل های دینامیکی غیرخطی نشان داد به دلیل آنکه این سازه ها بر اساس ضوابط لرزه ای طراحی شده، حذف میان قاب در طبقه همکف باعث تشکیل طبقه نرم نشد و با توزیع یکنواخت خسارت در همه طبقات، عملکرد سازه بهبود یافت. همچنین حالت های مختلف چینش میان قاب در طبقه همکف، رفتار سازه را تغییر داده و اهمیت مدل سازی میان قاب و اعمال زلزله در زوایای مختلف را جهت تعیین رفتار واقعی سازه در هنگام زلزله نشان داد.کلیدواژه ها
مطالعات آماری, طبقه نرم, میان قاب, OpenSees, تحلیل های غیرخطی سه بعدیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.