بررسی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت تدریس در دانشگاه فرهنگیان ؛مطالعه موردی: پردیس های استان اردبیل

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PMA-7-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسداله خدیوی

Assistant Professor of Educational Sciences, Farhangian University.

سیدمحمد سیدکلان

PhD in Educational Management, Primary Education Department, Lecturer in Farhangian University.

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت تدریس در دانشگاه فرهنگیان اردبیل با روش آمیخته انجام شده است. درواقع، با ترکیب روش کیفی «مصاحبه گروه­­های کانونی» و روش کمی «توصیفی-پیمایشی» انجام شد. در بخش کیفی عوامل و گویه­های موثر بر کیفیت تدریس از دیدگاه استادان و دانشجومعلمان سرآمد دانشگاه شناسایی و دسته­بندی شدند. در بخش کمی نیز به کمک پرسشنامه محقق­ساخته دیدگاه­های ۳۵۴ نفر (۷۸ استاد و ۲۷۶ دانشجومعلم) که به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند، گردآوری و سپس، داده­ها با نرم­افزار Spss ۲۲ با روش آماری مانوا و رتبه­بندی فریدمن تجزیه و تحلیل شدند. یافته­های بخش کیفی پژوهش نشان می­دهد عوامل ویژگی­های فردی و حرفه­ای استادان، اجرای موفق برنامه درسی، ارزشیابی آموزشی، مدیریت کلاس، فضای فیزیکی دانشگاه، عوامل برون ساختاری (آموزش و پرورش) و درون ساختاری (محیطی-سازمانی) بیشترین نقش را در کیفیت آموزش و تدریس دانشگاه فرهنگیان دارند. هم­چنین در بررسی کمی، یافته­ها نشان می­دهد از دیدگاه دانشجومعلمان دختر و پسر تفاوتی در عوامل استخراج­شده به­جزء عوامل درون و برون ساختاری وجود ندارد و به لحاظ رتبه­بندی عوامل، از دیدگاه استادان عوامل درون ساختاری (محیطی-سازمانی) ، ویژگی­های فردی و حرفه­ای استادان و عوامل برون ساختاری (آموزش و پرورش) در رتبه­های اول تا سوم قرار داشتند و از دیدگاه دانشجومعلمان ویژگی­های فردی و حرفه­ای استادان در رتبه اول، عوامل محیطی–سازمانی و برون ساختاری (آموزش و پرورش) در   رتبه­های دوم و سوم قرار دارند؛ در نتیجه، باید گفت در کیفیت تدریس دانشگاه فرهنگیان اردبیل عوامل زیادی دخیل بوده­اند که از بین آن­ها بیشترین تاثیر مربوط به ویژگی­های فردی و حرفه­ای استادان و عوامل درون ساختاری دانشگاه (محیطی- سازمانی) است که باید بیشتر بدان­ها توجه کرد.

کلیدواژه ها

Teaching / Teaching Quality, Teachers, Student of Science, Farhangian University

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.