آنالیز و مقایسه دقت تولیدات نرم افزارهای تخصصی فتوگرامتری پهپاد مبنا در مناطق شهری و غیرشهری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 31، شماره: 123
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-31-123_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن امامی

استادیارگروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده فنی و مهندسی مرند، دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

سیدقاسم رستمی

مربی آموزشی، گروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه بجنورد، خراسان شمالی،ایران

چکیده

در این تحقیق بررسی و مقایسه دقت تولیدات مختلف چهار نرم ­افزار تخصصی فتوگرامتری پهپادمبنا، Inpho UASmaster (UASmas) ، Photomodeler UAS (PhUAS) ،  Agisoft metashape (AgisMesh) و MapperPix۴D،  برای مدل­ سازی سه ­بعدی در مناطق شهری و غیرشهری باحداقل نقاط کنترل زمینی انجام گرفت. برای این منظور، تولیدات مختلف این نرم ­افزارها بر روی چهار سری داده، دو سری مربوط به ایران و دو سری مربوط به دیگر کشورها، از مناطق بایر، مسکونی، فضای سبز و مناطقی با بافت یکنواخت، به صورت کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج کیفی بصری نشان  داد که نرم ­افزار AgisMesh در مدل سازی سه ­بعدی انواع سطوح در همه مناطق تست بهترین نتایج داشت ولی در بازسازی لبه ­های ساختمان ­ها در مناطق شهری عملکرد ضعیفی دارد. در مقابل Pix۴D در مناطق با بافت یکنواخت نتایج ضعیفی داشته ولی در تشخیص اختلاف ­ارتفاع و بازسازی لبهء ساختمان­ ها، قوی تر عمل می­ کند. در بررسی­ های­ کمی،  تولیدات این نرم ­افزارها ابتدا با استفاده از نقاط چک و سپس با انتخاب نقاط تصادفی در سه کلاس مختلف، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نقاط چک با در نظر گرفتن خطای ریشه مربعی متوسط، به ترتیب ۲/۸۲، ۲/۶۳، ۵/۲۸ و ۳/۰۳  سانتی متر در  AgisMesh، UASmas، Pix۴D و PhUAS حاصل شد. همچنین، نتایج نقاط تصادفی در سه منطقه مسکونی، بایر و فضای سبز نشان داد که UASmas به ترتیب دقت ­های ۱/۸۳، ۱/۲۰ و ۲/۷۴ سانتی متر، PhUAS دارای دقت­ های ۶/۹۰، ۲/۹۶ و ۷/۲۴ سانتی متر، Pix۴D دارای دقت­ های ۴/۷۲، ۳/۴۶ و ۳/۵۹ سانتی متر  نسبت به AgisMesh داشتند.

کلیدواژه ها

فتوگرامتری پهپادمبنا, نرم افزارهای پیشرفته فتوگرامتری, مدل سازی سه بعدی, پهپاد, دقت هندسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.