بررسی سختی مؤثر تیر وستون و اثر فرضیات مختلف بر طرح لرزه ای قابهای بتنی مسلح

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله
  • کد COI اختصاصی: SEE05_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1469
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصادق معرفت

استاد دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران

فرشید حامی

کارشناس ارشد سازه، دانشگاه تهران

چکیده

یکی از مسائل مهم در طراحی ساختمانها، مدلسازی مناسب اعضا برای تحلیل در برابر بارهای ثقلی و جانبی است . سختی م ؤثر تیرها و ستونها در قابه ای صلب با سخت ی مقطع ترک خورده و ترک نخورده متفاوت است . توصیه های مختلفی برای فرض سخت ی م ؤثر در مراجع مختلف صورت گرفته است . آخ رین توصیه ها در آیین نامه ها ی آبا ACI,CSA, مقرر می دارد که سختی تیرها معادل 0/35 و ستونها معادل 0/7 سختی کل مقطع فرض شود. از طرفی در برخی مراجع نظیر آیین نامه BS ضریب سختی 1/0 هم برا ی تیر و هم برای ستون مجاز شمرده شده است . در این مقاله توصیه ها ی متنوع در مورد سخت ی م ؤثر و پیشنهادها ی آیین نامه ها ی مختلف بررس ی شده و نتایج مطالعات در این خصوص جمع بند ی شده است. در ا ین مطالعه اثر فرض یات مختلف برا ی سخت ی تیر و ستون بر طرح یک قاب بتن مسلح شکل پذ یر متوسط بررس ی گردید. فرضیات مناسب برا ی سخت ی مؤثر با در نظر گرفتن شکل م قطع، موقع یت عضو در قاب، م یزان بار محور ی و خروج از مرکزیت آن، شکل پذ یری، حالت حد ی، خواص مصالح، و نسبت میلگرد بررسی شد . مطالعه نشان داد که فرض ضرا یب 0/35 و 0/7 بر ای سخت ی مؤثر ت یرها و ستونها در یک قاب صلب به نتا یجی نزد یک به فرضها ی دق ی ق م ی انجامد و سطح ایمنی طراحی را چندان تغییر نمی دهد. اما استفاده از ضرا یب 1 و 1 بر ای سخت ی مؤثر ت یرها و ستونها، به طرح ی ک قاب نسبتا ضعیف می انجامد، بطوری که برخی ستونه ای طبقه اول تا 23 درصد ضعیف طراحی می شوند. و شاخص ایمنی بیش از 20 درصدکاهش یافته و ریسک طراحی ، در مقا یسه با حالت م بنا، به دو برابر افزا یش م ی یابد. مشکلات به وجود آمده در فرض اخیر عمدتا به دلیل حاکم بودن بار زلزله بر طراحی است و در صورت حذف ن یروی زلزله تفاوت طراح یها در سه حالت کاهش چشمگیری می یابد.

کلیدواژه ها

سازه های بتنی مسلح ، سختی مؤثر، تیر و ستون، قابلیت اطمینان، طرح لرزه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.