شناسایی و رتبه بندی مشکلات ارزیابی عملکرد کارکنان و ارائه راهکارهایی برای بهبود آن با رویکرد AHP( مطالعه موردی توزیع برق خوزستان)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهش های سازمان و مدیریت
- کد COI اختصاصی: NCMR04_018
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 350
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت دولتی
چکیده
هدف این پژوهش آن است تا با استفاده از ابعاد شناسایی شده در ادبیات پیشین به شناسایی و رتبه بندی مشکلات ارزیابی عملکرد کارکنان و ارائه راهکارهایی برای بهبود آن در شرکت توزیع نیروی برق خوزستان با رویکرد AHP بپردازد. این تحقیق با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی به شناسایی و اولویت بندی ابعادی می پردازد که از اهمیت بالایی برخوردار است. در جهان رقابتی امروز تنها سازمان هایی می توانند در این شرایط پرتلاطم باقی بمانند که به بهترین نحو از منابع خود استفاده نمایند. یکی از منابع مهم سازمان، نیروی انسانی است. از آنجا که سازمان برای رفع و جبران کاستی ها و ارتقاء بهره وری و اثربخشی همچنین کشف توانایی های کارکنان خود، به سنجش عملکرد آنان نیاز دارد، ارزیابی عملکرد نیروی انسانی فرایندی بسیار مهم در سازمان می باشد. از این رو، تحقیق کنونی به مطالعه درباره نحوه ارزیابی عملکرد کارکنان شرکت توزیع نیروی برق خوزستان به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی پرداخته است. به این منظور، با توجه به منابع علمی مورد بررسی و همچنین عوامل مورد نظر در این سازمان، معیارهای مهم و زیر معیارهای آنها شناسایی شدند. سپس جداول مقایسات زوجی معیارها و زیر معیارها طراحی و جهت تکمیل بین ۱۰ مدیر ارزیاب توزیع شد. ابتدا ناسازگاری هر یک از جداول مقایسات زوجی تکمیل شده توسط ارزیابان، مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از روش AHPگروهی و نرم افزار Expert Choice وزن هر یک از معیارهای اصلی و همچنین وزن هر یک از زیر معیارها تعیین و سیستم جدید ارزیابی عملکرد کارکنان این سازمان طراحی گردید. در تحقیق حاضر، جامعه آماری ۲۰۰ نفر از کارمندان و مدیران صاحب نظر شرکت توزیع نیروی برق خوزستان می باشند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شده و تعداد ۱۰۵ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. انتخاب نمونه ها به روش تصادفی ساده انجام شده است. برای تعیین راهکارهای بهبود نیز از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است و برای این منظور با تعداد ۱۰ نفر از مدیران ارشد شرکت توزیع نیروی برق خوزستان مصاحبه انجام شده است. برای اولویت بندی و وزن دهی اقدامات عملی از نظر خبرگان و برای تعیین راهکارها از روش مصاحبه استفاده شده است. برای اطمینان از روایی پرسشنامه از نظرات اساتید، خبرگان و نیز از کارشناسان آگاه به زمینه تحقیق استفاده شده است. پرسشنامه های مورد استفاده در هر مرحله، قبل از توزیع در بین اعضای نمونه، در اختیار چند تن از خبرگان حوزه مورد مطالعه قرار گرفته و پس از انجام اصلاحات و کسب تایید، در بین اعضا توزیع شده است. به منظور تعیین پایایی پرسشنامه - های مقایسات زوجی، از شاخص نرخ سازگاری استفاده می شود. اگر نرخ ناسازگاری ماتریس های مقایسات زوجی کمتر از ۱/۰ باشد، قضاوت های متخصصین در تدوین اولویت ها از سازگاری لازم برخوردار می باشد. از آنجائیکه نرخ ناسازگاری همه ماتریس های مقایسات زوجی در بررسی موردی حاضر به دلیل استفاده از آلفای کرونباخ کمتر از ۰.۱ می باشد. لذا پرسشنامه - های بکار رفته در این پژوهش از پایایی لازم برخوردار می باشند.کلیدواژه ها
ارزیابی عملکرد، عملکرد کارکنان، مشکلات ارزیابی عملکرد،رویکرد AHP، فرآیند تحلیل سلسله مراتبیمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد سازمانی و انگیزه کارکنان در مجتمع فولاد غدیر نی ریز
- بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای کارکنان فروش بر اعتماد مشتری و عملکرد فروش (مطالعه موردی: فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران)
- بررسی و تحلیل علل شکست و موفقیت استارت آپ ها در کشور ایران
- تاثیر ترومای خانوادگی بر سلامت روان اعضای خانواده و نسل های بعدی
- رابطه بین کیفیت زندگی و سبک های مقابله با استرس در مراقبین بیماران روانی با شدت بیماری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.