مسئله شناسی زبان جامعه شناختی برساخت"ازدواج/عقد آریائی" (در بستری از فرایندشناسی ساخت ستیزی آریاگرائی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مطالعات جامعه شناسی، دوره: 15، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_JOSSI-15-54_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 313
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب یوسف پور نظامی

دانشجوی دکتری جامعه شناسی مسائل اجتماعی ایران، گروه علوم اجتماعی، دانشکده علوم انسانی و تربیتی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تبریز، ایران

صمد صباغ دهخوارقانی

استادیار ، گروه جامعه شناسی ، واحد تبریز ، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ( نویسنده مسئول ) sabagh@iaut.ac.ir

داود کوهی

استادیار ، گروه آموزش زبان انگلیسی، دانشکده علوم انسانی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران

محمد عباس زاده

استاد ، گروه جامعه شناسی، گروه علوم اجتماعی، دانشکده حقوق و علوم اجتماعی، دانشگاه تبریز،تبریز،ایران

چکیده

این کنکاش انتقادی، برساخت"عقد/ازدواج آریائی"را در زمینه­ای از مسائل زبان فارسی (پساقاجاری) طرح نموده و به نقش­شناسی آن در تشدید مسائل نهاد خانواده ایرانی/اسلامی پرداخته است. این موضوع (حلقه­ای از یافته­های زمینه­یابانه گسترده­تر پژوهشگر در "مسئله­شناسی زبان بنیاد ایران") بر اساس تظاهرات در دسترسی از آن در فضای سایبری (میدان پژوهش)، همچون "سندرمی" از آریاگرائی (ساخت­ستیزی پساقاجاری) کاویده شده است. دیدگاه زبانشناختی هایدگر (موتور پارادایمی) با برداشتی آزاد و اهتمامی ترکیبی/تلفیقی فضای نظری و بینش روش­شناختی کنکاش را ساخت داده است. زبان، افزون بر اینکه میدان و ابزار پژوهشی است؛ جوهره هستی جامعه و"خانه هستی" نیز می­باشد؛ وجود و مسائل جامعه نیز در و با زبان اتفاق می­افتد؛ با چنین فضای مفهومی (موسیقی متن) "عقدآریائی" نیز با بنیادی زبانی (سیاق زیست زبانی نژادپرستانه) و با ادعاها / بهانه­های زبانی ("عدم فهم" متن عربی مرسوم ، ضرورت متنی به "فارسی سلیس") ؛ در بستری از ام­المسئله ایران پساقاجار (ناجامعه­گشتگی) فهمیده شد. با تکه­چینی معمول در گرانددتئوری، نتایج آگزیوماتیک زیر به دست آمد : به نظر می­رسد برساخت مزبور با ویژگی نژاد پرستانه (ماخوذ از میدان مطالعاتی)، ضمن تغذیه از تولیدات زبانی و پیوستگی با برساخت­های ضد ساختی دیگر (کولبر، سوختبر و ...) از آلاینده­های معاصرتر فارسی است؛ که در پیوند با ستیزه­های "روشنفکری پس­افتاده فرهنگی"، در سطوح صورت (سامان نوشتاری/ لغوی) و سیرت (سرمایه/ ادبیات اخلاقی و معنوی) زبان فارسی و نیز امنیت اخلاقی/ملی را تهدید نموده، با کژکارکردهای عینی (بازتولید ساخت ستیزی/ تشدید ناجامعه­سازی­ایران، نژادپرستی) و احتمالی (ضد اخلاقی) ضمن همجوشی با مسائلی داخلی (روابط ضربدری، ازدواج سفید و ...) و جهانی (در وضعیت پست­مدرن) تدریجا می­تواند به "ناخانواده­سازی" نهاد خانواده نیز منجر گردیده، سامان خانواده/ انتظام اجتماعی را مخدوش سازد. در این امر افزون بر اغواهای سیاسی/ ایدئولوژیکی (اسلام­ستیزی ­آریاگرائی)؛ مصرف­گرائی مسلط بر جامعه مصرفی، تبلیغات (بنگاه­های خدمات ازدواج)، کالائی ­شدن امور (مراسمات و ...) در وضعیت پست­مدرن نیز نقش­آفرینی فعالی نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

ازدواج/عقدآریائی , ناجامعه سازی/گشتگی , روشنفکری پس افتاده فرهنگی , ناخانواده سازی , , مسائل اجتماعی زبان بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.