تعیین کننده های اجتماعی گرایش به فساد اداری و مالی در بین کارمندان دولتی شهر جهرم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مطالعات جامعه شناسی، دوره: 15، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_JOSSI-15-54_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا رحمانیان

دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران

مجیدرضا کریمی

استادیار گروه علوم اجتماعی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران (نویسنده مسئول)

کرامت اله راسخ

دانشیار گروه اجتماعی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی تعیین کننده های اجتماعی گرایش به فساد اداری و مالی در بین کارمندان ادارات شهر جهرم پرداخته است. روش به کار رفته در این پژوهش، پیمایش است. جامعه آماری کلیه کارمندان دولتی شهر جهرم می باشند که ۴۰۰ نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شده اند. ابزار تحقیق، پرسشنامه است که برای تعیین اعتبار آن از روش اعتبار صوری و برای تعیین پایایی، از شیوه هماهنگ درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج توصیفی پژوهش، بیانگر آن هستند که میانگین گرایش به فساد در بین کارمندان ادارات شهر جهرم در سطح پایینی است. نتایج تحلیلی پژوهش نشان می دهد در بین سازه های تحقیق، وجدان کاری، دین داری و فرهنگ سازمانی مشارکتی و انعطاف پذیری بر گرایش به فساد اداری مالی تاثیر مثبت و معنادار داشته اند. در بین متغیرهای جمعیتی رابطه نوع شغل، طبقه اجتماعی و درآمد با گرایش به فساد اداری و مالی معنادار است. تبیین متغیر وابسته بر حسب مجموع متغیرهای مستقل، بیانگر آن است که پنج متغیر فرهنگ سازمانی، وجدان کاری، طبقه اجتماعی، درآمد و بعد یکپارچگی فرهنگ سازمانی به ترتیب قوی ترین پیش بینی کننده گرایش به فساد اداری مالی هستند و قادرند ۲۰۳/۰ از تغییرات گرایش به فساد اداری مالی را تبیین کنند. یافته های تحقیق با نتایج مشابه مقایسه گردیده، و در نهایت، پیشنهاداتی برای جلوگیری از گسترش فساد اداری و مالی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

فساد اداری مالی, وجدان کاری, عدالت سازمانی, فرهنگ سازمانی, دین داری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.