تعامل سبک های شناختی با دست برتری در دانشجویان پیام نور: تلویحاتی برای طراحی روش تدریس در نظام آموزش از راه دور

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه شناخت اجتماعی، دوره: 3، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_SCPN-3-0_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زیبا برقی ایرانی

استادیار گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور

احمد علی پور

استاد گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور

چکیده

مقدمه: امروزه برای بررسی تفاوت­های فردی افراد به ­سبک­های شناختی آنان توجه بسیاری می­شود. سبک­شناختی، روش­های انفرادی یادگیرنده است که برای پردازش اطلاعات به­هنگام یادگیری مفاهیم جدید مورد توجه قرار می­گیرند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک­های شناختی گریگوریک با دست برتری در دانشجویان کارشناسی دانشگاه پیام نور و ارائه راهکارهایی کاربردی در بهبود نظام آموزش از راه دور است. روش: این تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی بوده و برای جمع­آوری اطلاعات از روش­های کتابخانه­ای و میدانی (پرسشنامه سبک­های شناختی گریگوریک و پرسشنامه دست برتری ادینبورگ) استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان کارشناسی دانشگاه پیام نور استان تهران با تعداد  ۱۷۸۰۳ نفر و حجم نمونه به روش نمونه­گیری طبقه­بندی تصادفی ۲۰۰  نفر در نظر گرفته شد. به­منظور تحلیل­داده­های به دست آمده علاوه بر روش­های توصیفی میانگین و انحراف معیار متغیرها و نیز رسم نمودارهای لازم از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری، تحلیل واریانس یکراهه برای آزمون فرضیه­ها استفاده شد. یافته­ها: با توجه به نتایج به دست آمده رابطه معنی­داری بین دست­برتری با سبک­شناختی عینی   متوالی، انتزاعی متوالی و انتزاعی تصادفی مشاهده شد. بدین صورت که در سبک­شناختی عینی متوالی زنان راست دست به طور معنی­داری نمره بیشتری دریافت کردند، در سبک انتزاعی متوالی زنان و مردان راست دست به­طور   معنی­داری بالاتراز افراد چپ دست بودند و در سبک انتزاعی تصادفی مردان چپ دست به­طور معنی­داری نمرات بیشتری اخذ کردند که با پژوهش­های پیشین همسو می­باشد. نتیجه گیری: باتوجه به نتایج به دست آمده می­توان گفت تعامل سبک­های شناختی با دست برتری می­توانند تلویحاتی نوین برای طراحی روش تدریس در نظام آموزش از راه دور به دنبال داشته باشند.

کلیدواژه ها

سبک های شناختی(عینی-متوالی, انتزاعی- تصادفی, عینی-تصادفی, انتزاعی-متوالی), دست برتری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.