تلفیق زمین آمار با در نظر گرفتن عدم قطعیت بر مبنای شبیه سازی و تخمین در ارزیابی وضعیت کیفیت آب های زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت بیرجند)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دوفصلنامه آبخوان و قنات، دوره: 3، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JAAQ-3-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 202
نویسندگان
علوم ومهندسی اب
گروه مهندسی آب، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران
دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
چکیده
با توجه به اهمیت ارزیابی وضعیت کیفیت آبهای زیرزمینی برای مصارف صنعتی و کشاورزی، این پژوهش به بررسی کیفیت آب زیرزمینی در منطقه خراسان جنوبی و بررسی پیوستگی مکانی متغیر هدایت الکتریکی در این منطقه پرداخته است. از نرم افزارهای Isatis و Surfer جهت نمایش گرافیکی تغییرات پارامترهای کیفی در محدوده منطقه مطالعاتی و انجام شبیه سازی گاوسی متوالی جهت بررسی پیوستگی مکانی بین متغیر هدایت الکتریکی استفاده شد. بعد از نرمال سازی داده ها، به مدل سازی پرداخته شد، به طوری که ابتدا واریوگرام ترسیم شد و سپس مدل مناسب، جهت برازش به واریوگرام تجربی بر اساس کمترین خطای SSR، با استفاده از ارزیابی متقابل بهترین مدل واریوگرام از بین مدل های (کروی، توانی، کوبیک و...)، انتخاب و مدل سازی انجام شد. بعد از مرحله مدل سازی به انجام شبیه سازی گاوسی پرداخته و نقشه پیوستگی مکانی متغیر هدایت الکتریکی ارائه شد. نتایج حاصل از آمار مقدماتی نشان داد از نظر طبقه بندی هدایت الکتریکی جهت شوری، اکثر مناطق نمونه برداری، دارای هدایت الکتریکی۲۲۵۰-۷۵۰ و بالاتر از۲۲۵۰ هستند. در ادامه، پیوستگی مکانی متغیر بررسی شد. نقشه احتمال وجود مقادیر، با هدایت الکتریکی بالاتر از ۷۵۰ میکروموهس بر سانتی متر نشان داد که اکثر مناطق دارای هدایت الکتریکی بالایی هستند. مطالعه آمار مقدماتی بر روی طبقه بندی درصد سدیم در آب های کشاورزی در منطقه مورد مطالعه نیز نشان داد که درصد سدیم اکثر نقاط نمونه برداری، بین ۴۰ تا ۶۰ درصد است.کلیدواژه ها
ایساتیس, زمین آمار, شبیه سازی گاوسی, کیفیتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.