تغییرات زمانی مکانی تابش ورودی طول موج کوتاه خورشیدی و طول موج بلند خروجی زمین در گستره ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، دوره: 23، شماره: 70
  • کد COI اختصاصی: JR_JGSKH-23-70_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریاد شایسته

PhD Student of Climatology, Faculty of Geography, Kharazmi University, Tehran, Iran.

محمد سلیقه

Professor of Climatology, Faculty of Geography, Kharazmi University, Tehran, Iran.

بهلول علیجانی

Professor of Climatology, Faculty of Geography, Kharazmi University, Tehran, Iran.

امان اله فتح نیا

Assistant Professor of Geography, Faculty of Literature and Humanities, Razi University, Kermanshah, Iran.

چکیده

کوچکترین تغییر در مبادله ی انرژی سیستم کره ی زمین موازنه حیات را به هم می زند. به منظور آگاهی از بیلان تابش خورشیدی، شناخت میزان ترازمندی مولفه های ورودی و خروجی تابش لازم می باشد. به این منظور، از داده های تابش ورودی و خروجی سایت NCEP/NCAR با دقت ۵/۲*۵/۲ درجه شامل ۴۶ سلول در محدوده ی کشور ایران، که شامل ۱۴ بازه ی زمانی ۵ ساله از سال ۱۹۵۱ تا ۲۰۱۶ بود، استفاده گردید. برای هر فصل، یک ماه نماینده در نظر گرفته شد و همبستگی و مقدار نوسان تابش ورودی و خروجی در مناطق مختلف ایران محاسبه شد. در نهایت برخی از محاسبات به صورت فضایی با روش IDW ارائه گردید. نتایج نشان داد که بیش ترین انرژی طول موج کوتاه ورودی به سطح زمین در ماه آگوست با مقدار ۲۳۰ وات بر مترمربع و در ماه نوامبر کم ترین مقدار با ۵۲ وات بر متر مربع بوده است. بیش ترین انرژی طول موج بلند خروجی در ماه آگوست با مقدار ۶۵ وات بر متر مربع، و کم ترین مقدار مربوط به ماه ژانویه و نوامبر با ۲۰ وات بر متر مربع بوده است. بالاترین افزایش خروجی در ماه آگوست در شرق استان خراسان جنوبی با همبستگی ۰.۵۹ در سال ۲۰۰۱ به مقدار ۱۱۲ وات بر مترمربع رخ داده است. در تغییرات کاهش خروجی، بجز ماه می، در بقیه ماه ها کاهش مشاهده شد. بیش ترین کاهش خروجی طول موج بلند در مناطق شمال غرب و استان های اردبیل و گیلان بود.

کلیدواژه ها

Radiation balance, re-radiation change, Iran, ایران, بیلان تابش, تغییر بازتابش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.