ارزیابی آثار هدفمندی یارانهها و بازار بدهی بخش دولت بر اقتصاد ایران (رویکرد تعادل عمومی)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد مالی، دوره: 10، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_ECJ-10-36_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر خسروی نژاد

استادیار اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران ،

سجاد بر خورداری

- استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، تهران، ایران

زوار پرمه

استادیار موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی، تهران، ایران

چکیده

  از موضوعات مهمی که اقتصاد ایران طی دهه اخیر با آن مواجه بوده است، افزایش سطح یارانهها و  تحریف قیمتها بوده است. این مقاله بهدنبال تحلیل آثار هدفمندی یارانه حاملهای انرژی بر بخش صنعت و معدن است. برای این منظور از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه استفاده شده است. تحلیل در سطح بخشی صورت گرفته است. در سطح بخشی، از ترکیب افزایشهای قیمت حاملهای انرژی، نرخ ارز و نرخ تعرفه در مجموع هشت سناریو مورد توجه قرار گرفته است. در سناریو افزایش توام قیمت حاملهای انرژی (۴ سناریو) اشتغال نیرویکار در بخشهای معدن و خدمات افزایش و در بخشهای کشاورزی و صنعت کاهش مییابد. تولید بخشهای صنعت، معدن و خدمات در هر چهار سناریو افزایش خواهد یافت. در هر چهار سناریو صادرات بخش کشاورزی کاهش ولی صادرات بخشهای صنعت، معدن و خدمات افزایش مییابد. در سناریو افزایش توام قیمت حاملهای انرژی و افزایش ۸۱ درصدی نرخ ارز، تغییرات اشتغال برای بخشهای خدمات و معدن افزایشی است اما میزان اشتغال در بخشهای صنعت و کشاورزی کاهش مییابد. از مقایسه نتایج مشاهده میشود که افزایش نرخ ارز در کنار افزایش قیمت حاملهای انرژی بخشی از اثرات منفی افزایش قیمتها بر صادرات را جبران نموده و همچنین بخشی از اثرات منفی افزایش قیمت حاملهای انرژی بر تولید را نیز جبران میکند.

کلیدواژه ها

هدفمندی یارانه ها ،صنعت،ایران. طبقه بندی JEL : H۱۱, H۲۰, H۱۳۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.