بررسی ارتباط بین اخلاق حرفه ای و کیفیت تدریس در بین اساتید دانشگاه علوم پزشکی ارتش

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-13-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی مرادی دولیسکانی

Ph.D. student of curriculum planning, Isfahan University

مژگان محمدی مهر

گروه میکروب شناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

چکیده

     مقدمه: اخلاق حرفه ای موضوعی است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است، به طوری که اکثر حرفه ها از جمله حرفه تدریس نیز، به دلیل اقتضائات ویژه­ای که دارد، نیازمند تدوین منشور اخلاق حرفه ای مخصوص به خود هستند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه­ی بین اخلاق حرفه­ای و مولفه­های آن (ویژگی­های شخصیتی، دانش تخصصی، روش­های تدریس، دانش روانشناختی، ارزشیابی استاندارد و قوانین آموزشی) با کیفیت تدریس در بین اساتید دانشگاه علوم پزشکی ارتش انجام شد. روش ها: از نظر هدف کاربردی و از نظر روش آن توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارتش که در سال تحصیلی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ مشغول به تحصیل هستند­، به تعداد ۹۷۴ نفر بودند. حجم نمونه با مراجعه به جدول کرجسی و مورگان ۱۷۵ نفر و  با استفاده از روش نمونه­گیری طبقه­ای انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسشنامه اخلاق حرفه ای تدریس نجفی و همکاران (۱۳۹۳) و کیفیت تدریس سراج (۲۰۰۲) بود. تجزیه و تحلیل داده­ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) انجام شد. یافته ها: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین اخلاق حرفه­ای و کیفیت تدریس اساتید رابطه معناداری وجود دارد (۰۱/۰> p ، ۴۳۸/۰=r) معنادار می­باشد. به عبارت دیگر هر چه میزان اخلاق حرفه­ای در استادان بالاتر باشد، به احتمال بیشتری کیفیت تدریس آنها نیز بالاتر خواهد بود. نتایج معادله رگرسیونی نیز نشان داد که اخلاق حرفه­ای قدرت پیش­بینی کنندگی کیفیت تدریس را دارد (مقدار پیش بینی ۳۴۸/۰)، به این معنا که در صورت ثابت بودن سایر شرایط با افزایش یک واحد در اخلاق حرفه­ای، کیفیت تدریس به اندازه ۴۳۸/۰ افزایش خواهد داشت. نتیجه گیری: اخلاق حرفه­ای استادان دانشگاه علوم پزشکی ارتش کیفیت تدریس آنها را تحت تاثیر قرار می­دهد، بنابراین رعایت ملزومات حرفه­ای و اخلاقی اساتید در میزان کیفیت تدریس و اثربخشی یادگیری بهتر و موثرتر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارتش موثر است.

کلیدواژه ها

Professional Ethics, Teaching Quality, Students, Professors, اخلاق حرفه ای, کیفیت تدریس, دانشجویان, استادان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.