مطالعه و بررسی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از روش طبقه بندی شیءگرا (مطالعه موردی: حوضه آبریز قوچان- شیروان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه کاربرد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی در علوم محیطی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RSGIES-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشنگ سیفی

Remote sensing and GIS, Planning and Environmental Sciences, University of Tabriz,, Tabriz

خلیل ولیزاده کامران

Department of Remote Sensing and GIS. Faculty of Planning and Environmental Sciences. University of Tabriz

مهدی بابائی

Remote sensing and GIS, Planning and Environmental Sciences, University of Tabriz,, Tabriz

انسیه شهابی

Remote sensing and GIS, Planning and Environmental Sciences, University of Tabriz,, Tabriz

چکیده

بررسی تغییرات کاربری اراضی با توجه به تاثیرات قابل ملاحظه ای که این پدیده بر روی زندگی انسان و همچنین محیط زیست دارد، امری لازم و ضروری به نظر می رسد. درحال حاضر، سنجش ازدور به عنوان منبعی ایده آل امکانات لازم و کافی را جهت آگاهی از تغییرات کاربری اراضی و نوع استفاده انسان از زمین، از طریق استخراج و به روز رسانی نقشه های پوشش زمین در اختیار کاربران قرار می دهد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات کاربری اراضی به روش طبقه بندی شیءگرا در حوضه آبریز قوچان- شیروان، واقع در بین استان های خراسان شمالی و خراسان رضوی طی سال های ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۷ انجام شد. بدین منظور ابتدا تصاویرسنجنده های TM و OLI ماهواره لندست ۵ و ۸، برای سال های مورد نظر تهیه شده و از طریق این تصاویر نقشه های پوشش زمین منطقه مورد مطالعه با روش طبقه بندی شیءگرا در شش کلاس مناطق مسکونی، اراضی آبی، اراضی دیم، اراضی آیش، سطوح آبی و مرتع به دست آمد. در نهایت از طریق نقشه های کاربری اراضی به دست آمده، تغییرات پوشش زمین طی سال های مورد مطالعه از جهات کمیت مساحتی، توزیع مکانی و روند تغییرات با استفاده از مدل LCM مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که در طی بازه زمانی مورد مطالعه کاربری های آیش و اراضی دیم دارای روند کاهشی و کاربری های مسکونی، اراضی آبی، مرتع و سطوح آبی دارای روند افزایشی می باشند؛ به گونه ای که بیشترین تغییرات مربوط به کاربری دیم با ۲۳۷۲۹ هکتار کاهش، و کاربری مرتع با ۳۵۹۳۵ هکتار افزایش، از جمله تغییرات اساسی در منطقه مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها

Object-Oriented Classification, Landuse, remote sensing, LCM mode

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.