نانوکمپلکس های صمغ عربی- کازئینات حامل بتا کاروتن (۱): بررسی تشکیل کمپلکس توسط FTIR، DSC، کدورت و رئولوژی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-26-3_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه اکرمی

۱ دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز

بابک قنبرزاده

استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز

رسول دیناروند

۳ استادیار دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران

جلال دهقان نیا

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز

محمدیار حسینی

گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ایلام

چکیده

در این تحقیق، تولید نانوکمپلکس­های بر پایه دو بیوپلیمر صمغ عربی- کازئینات به منظور ایجاد یک سیستم حامل برای بتا کاروتن، توسط تکنیک های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، ابتدا محلول­های کازئینات سدیم در دو سطح غلظت ۱/۰ و ۵/۰(درصد وزنی-حجمی) و صمغ عربی در سه سطح غلظت ۱/۰، ۵/۰ و ۱ درصد (درصد وزنی-حجمی)  تهیه شدند. سپس بتاکاروتن در محلول­های کازئینات سدیم بارگذاری شد و صمغ عربی در غلظت­های مختلف به آنها اضافه گردید و با تنظیمpH ، بر همکنش الکترواستاتیک بین بیوپلیمرها ایجاد گردید. ایجاد کمپلکس بین صمغ عربی-کازئینات و کازئینات-بتا کاروتن توسط آزمون­های طیف سنجی فرو سرخ نزدیک (FT-IR)، گرماسنجی پویشی افتراقی (DSC)، کدورت­سنجی و رئومتری ارزیابی شدند. نتایج آزمون FT-IR  نمونه ها نشان داد که طیف اختصاصی محلول بیوپلیمری حاوی بتاکاروتن، متفاوت از طیف های اختصاصی هر کدام از بیوپلیمرها و بتاکاروتن می باشد. در آزمون DSC نمونه­ها نیز، الگوی تغییرات حرارتی کمپلکس بیوپلیمری حاوی بتاکاروتن با هر کدام از بیوپلیمرها و بتاکاروتن، تفاوت چشمگیری داشت که به انکپسولاسیون بتاکاروتن در کمپلکس کازئینات –  صمغ عربی نسبت داده شد. نتایج حاصل از اندازه­گیری کدورت محلول­ها نشان داد که با افزایش غلظت صمغ عربی، کدورت افزایش یافت و بیشترین کدورت (NTU۱۳۴) مربوط به غلظت کازئینات سدیم ۱/۰ %– صمغ عربی ۱ % بود. بررسی ویژگی­های رئولوژیکی محلول­ها نشان داد که افزایش غلظت صمغ عربی از ۱/۰ به ۱%، باعث افزایش ویسکوزیته محلول های بیوپلیمری شد که به افزایش تعداد ذرات کمپلکس نسبت داده شد.    

کلیدواژه ها

کمپلکس کازئین صمغ عربی, بتا کاروتن, طیف سنجی فروسرخ, گرماسنجی پویشی افتراقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.