نانوکمپلکس های صمغ عربی- کازئینات حامل بتا کاروتن (۲): بررسی اندازه ذرات، پتانسیل زتا ، مورفولوژی و کارایی انکپسولاسیون

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-26-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه اکرمی

۱ دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز

بابک قنبرزاده

استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز

فرزانه پورظفر

۳ دانشجوی دکتری گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد سبزوار

علی مرتضوی

۴ دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

رسول دیناروند

۵ استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران

جلال دهقان نیا

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز

چکیده

در این تحقیق، ویژگی­های نانوکمپلکس­های بر پایه صمغ عربی-کازئینات سدیم (تولید شده به روش همتافتی[۱]) و کارایی انکپسولاسیون بتا کاروتن توسط این سیستم ها مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، ابتدا محلول­های کازئینات سدیم (در دو غلظت ۱/۰ و ۵/۰% وزنی-حجمی) و صمغ عربی (در سه غلظت۰، ۱/۰، ۵/۰ و ۱ % وزنی-حجمی) تهیه شدند و سپس بتاکاروتن در محلول­های کازئینات سدیم بارگذاری شده و محلول­های صمغ عربی به آنها اضافه گردیدند و با تنظیمpH ، کمپلکس­های محلول تولید شد. نتایج نشان داد که اندازه ذرات و پتانسل زتا تحت تاثیر نسبت دو بیوپلیمر و pH قرار دارند. کمترین اندازه ذرات (۹۵ نانومتر) در غلظت ۱/۰ % کازئینات و ۵/۰% صمغ عربی و در pH  ۵/۴ به دست آمد در حالی که حداکثر پتانسیل زتا (۲۲- میلی ولت)، در نمونه ۱/۰% کازئینات-۱/۰% صمغ عربی و در pH ۵ مشاهده گردید. مطابق تصاویر به دست آمده از میکروسکوپی الکترونی پویشی(SEM)، نانوکمپلکس های ۱/۰ % کازئینات - ۵/۰% صمغ عربی در ۸/۴pH، دارای اندازه ذرات در حدود ۱۰۰– ۲۰۰ نانومتر بودند و همچنین در تصاویر به دست آمده از میکروسکوپی الکترونی عبوری (TEM)، نانوذراتی با هسته مشخص و دیواره دو لایه مشاهده شد. نتایج کارایی انکپسولاسیون نشان داد که افزایش غلظت کازئینات و صمغ عربی به ترتیب موجب افزایش و کاهش راندمان گردید.      

کلیدواژه ها

انکپسولاسیون, کمپلکس کازئین صمغ عربی, بتا کاروتن, پتانسیل زتا, میکروسکوپی الکترونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.