بررسی اثر به کارگیری موسیلاژ دانه های اسفرزه، شاهی و ریحان بر رفتار رئولوژیکی دسر لبنی شکلاتی کم چرب

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-29-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین جوینده

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی

حدیث رستم آبادی

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی

مصطفی گودرزی

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی بیوسیستم، دانشگاه تهران، کرج

چکیده

زمینه مطالعاتی: با به­کارگیری هیدروکلوئیدها می­توان ویژگی­های رئولوژیکی مواد غذایی را بهبود بخشید.  هدف: در این پژوهش، امکان استفاده از تلفیق موسیلاژهای اسفرزه، شاهی و ریحان (هرکدام در سطوح ۲/۰-۰ درصد) به­عنوان جایگزین چربی در فرمولاسیون دسرهای لبنی شکلاتی نیمه­جامد کم­چرب بررسی گردید. روش کار: آزمون­ها در قالب طرح مرکب مرکزی با ۳ متغیر (سه موسیلاژ) و در سه سطح طرح­ریزی شدند. پس از استخراج موسیلاژ از دانه­های اسفرزه، شاهی و ریحان، نمونه­های دسر شکلاتی تولید و ویژگی­های رفتار جریانی، خواص رئولوژیکی و توزیع اندازه ذرات محصول بررسی گردید.  نتایج: نتایج این تحقیق نشان داد که با تلفیق جایگزین­های چربی در فرمولاسیون دسرهای لبنی کم­چرب، می­توان خصوصیات ژلی از دست­رفته یا تضعیف­شده آن­ها را به­شکل قابل قبولی بازیابی کرد. هر سه موسیلاژ شاهی، اسفرزه و ریحان، از تاثیر مثبت و معنی­داری (P< ۰.۰۱) بر مدول ذخیره و افت دسرهای لبنی شکلاتی نیمه­جامد برخوردار بودند و همچنین به­کارگیری موسیلاژها سبب کاهش شاخص رفتار جریان و افزایش ویسکوزیته ظاهری و شاخص قوام گردیدند. به­علاوه، در غیاب چربی (نمونه شاهد کم­چرب)، اندازه ذرات به­طور قابل­توجهی بزرگتر و با به­کارگیری موسیلاژ­ها اندازه­ی آن­ها کوچکتر ­گردید. نتیجه­گیری نهایی: بر اساس نتایج این مطالعه مشخص گردید که با استفاده از فرمولاسیون بهینه ۱۷/۰% موسیلاژ اسفرزه، ۰۵/۰% موسیلاژ دانه شاهی و ۰۵/۰% موسیلاژ دانه ریحان می­توان دسرلبنی نیمه­جامد کم­چرب با ویژگی­های رئولوژی و بافتی مطلوب تولید کرد.

کلیدواژه ها

توزیع اندازه ذرات, جایگزین چربی, دسر لبنی شکلاتی, شاخص قوام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.