مبانی ذخیره سازی مواد هیدروکربوری وضرورت احداث مخازن زیرزمینی نفت خام درایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: سومین کنفرانس مهندسی معدن ایران
  • کد COI اختصاصی: IMEC03_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 617
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید کریمی نسب

استادیار گروه مهندسی معدن و پژوهشکده انرژی و محیط زیست، دانشگاه شهید باهنر کرمان

حسین جلالی فر

استادیار گروه مهندسی نفت و گاز و پژوهشکده انرژی و محیط زیست، دانشگاه شهید باهنر کرمان

حجت اله رنجبر

دانشیار گروه مهندسی معدن، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

فرآورده های هیدروکربوری مایع همچون نفت خام یا فرآورده های نفتی را میتوان به روشهایمتنوعی ذخیرهسازی نمود. روش رایج ذخیره سازی، استفاده از مخازن سطحی میباشد. روشهایذخیره سازی زیرزمینی مواد هیدروکربوری مایع، به ترتیب اهمیت بهره برداری عبارتند از مغارهایسنگی، مغارهای نمکی، معادن متروکه. امروزه استفاده از مخازن ذخیرهسازی سطحی هزینه هایزیادی در بر دارد؛ بنابراین استفاده از مغارهای زیرزمینی در احجام بزرگ، حتی در توده سنگهایضعیف، اقتصادیتر از مخازن سطحی میباشد. در این مقاله پس از بررسی اجمالی تحقیقات و تجاربچندین ساله در دنیا به بیان تکنیکها و راه حلها و روشهای ایجاد، و نقاط قوت و ضعف ذخیرهسازی مواد هیدروکربوری مایع، پرداخته شده است. سپس با توجه به اهداف اقتصادی و استراتژیک،پدافند غیر عامل و نیز ضرورت ایجاد پایانه های جدیدنفتی در کشور، ضمن معرفی متدولوژی انتخابساختگاه مغارها، ضرورت ایجاد این قبیل مخازن در حفریات سنگی "با پوشش" و یا "بدون پوشش"در ایران تشریح شده است.

کلیدواژه ها

مواد هیدروکربوری مایع، ذخیره سازی زیرزمینی با پوشش و بدون پوشش،انتخاب ساختگاه مغارها، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.