طراحی الگوی یادگیری همیارانه در محیط های یادگیری برخط

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-15-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدر ت اله خلیفه

Shahid Chamran Ahvaz University

هاشم فردانش

Tarbiat Modares University

جواد حاتمی

Tarbiat Modares University

ابراهیم طلایی

Tarbiat Modares University

چکیده

مقدمه: اغلب محیط­های یادگیری برخط کنونی در طراحی فعالیتهای یادگیری همیارانه برای دستیابی به مهارتهای یادگیری سطح بالا با چالش مواجه هستند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگویی برای یادگیری همیارانه در محیطهای یادگیری برخط بود. روش کار: روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نوع روش آمیخته و شامل تحلیل محتوای کیفی و تحقیق پیمایشی بود. جامعه آماری از منظر تحلیل محتوای کیفی کلیه­ منابع و مقالات معتبر نمایه شده در پایگاه­های اطلاعاتی بود. روش نمونه­ گیری در این بخش، روش انتخاب هدفمند بود. جامعه­ آماری از منظر تحقیق پیمایشی نیز کلیه­ ی متخصصان تکنولوژی آموزشی بودند. از جامعه­ ی آماری مورد نظر ۱۸ نفر با روش نمونه ­گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار اندازه­ گیری در بخش پیمایش یک پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن به تایید ۷ نفر از متخصصان حوزه­ ی تکنولوژی آموزشی رسید. برای تعیین پایایی نیز از روش بازآزمایی استفاده شد. یافته­ ها: یافته ­ها نشان داد که مولفه­ های الگوی طراحی مطلوب برای یادگیری همیارانه در محیط یادگیری برخط شامل مسایل واقعی، تکیه­ گاه­ سازی، الگوسازی و مربی­گری، منابع چندگانه، مباحثه، و همیاری است. همچنین، یافته ­ها نشان داد که برای هر یک از مولفه های طراحی الگوی پیشنهادی، راهبردهای طراحی مختلفی وجود دارد. مولفه های و راهبردهای طراحی الگوی پیشنهادی از نظر متخصصان دارای اعتبار مناسبی بودند. نتیجه ­گیری: الگوی طراحی پیشنهادی برای یادگیری همیارانه در محیط یادگیری برخط، چارچوبی را برای طراحان و مربیان یادگیری برخط فراهم می­کند که بتوانند از ظرفیت­ها و قابلیت­های محیط­های یادگیری برخط به صورت هدفمند و مناسب در راستای تقویت مهارتهای یادگیری سطح بالا بهره گیرند.

کلیدواژه ها

Collaborative Learning, Online Learning Environment, Collaborative Learning Components and Strategies of Design, High-Level Learning Skills, یادگیری همیارانه, محیط یادگیری برخط, مولفه ها و راهبردهای الگوی طراحی, مهارتهای یادگیری سطح بالا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.