تحلیلی بر چگونگی رخداد سیل های فروردین ۹۸ در استان لرستان با تاکید بر نقش پوشش گیاهی و خاک در کنترل آنها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین درحوزه زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF09_159
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 516
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرج اله ترنیان

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان

حسین ارزانی

استاد گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

امیر میرزایی موسیوند

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان

چکیده

پوشش گیاهی و خاک نقش مهمی در کنترل سیل بازی می کنند. این مطالعه تلاش می کند با تاکید بر نقش پوشش گیاهی در کنترل سیل ، تحلیلی بر علل ایجاد سیل های پنجم و ۱۲ام فروردین ماه ۱۳۹۸ در استان لرستان انجام دهد. در این تحقیق از گزارشات و دادههای مربوط به بارندگی و سیل از شرکت آب منطقه ای استان لرستان و گزارشات هیات ویژه بررسی سیلابهای ۱۳۹۸ استفاده شده است . دادههای ایستگاههای باران سنجی نشان داد که مقدار بارندگی در پنجم فروردین برابر با ۵/۷۹ میلی متر بوده است که یک سیلاب نسبتا متوسط با دبی حداکثر لحظه ای برابر با ۳۳۵۰ متر مکعب در ثانیه در شهر پلدختر ایجاد کرده است . بارندگی ۱۱ام فروردین برابر ۵/۴۳ میلی متر و بارندگی ۱۲ام فروردین که منجر به سیل عظیم با دبی حداکثر لحظه ای بیش از ۶۰۰۰ متر مکعب بر ثانیه در شهر پلدختر گردید برابر با ۱/۹۵ میلی متر بوده است . بطور خلاصه می توان بیان کرد که وقتی بارندگی روزانه ۵/۷۹ میلی متر بوده، مجموعه پوشش گیاهی و خاک در کنترل دبی پیک سیلاب نقش اساسی ایفا کرده است . ولی وقتی بارندگی روزانه از ۵/۷۹ میلی متر به ۱/۹۵ میلی متر رسیده است ، دیگر از مجموعه خاک و پوشش گیاهی در کنترل سیل کاری بر نمی آمده است . چراکه بارندگی های روزهای قبل از سیل دوم، خاک را اشباع کرده و باعث افزایش ضریب روانآب شده است . بطور کلی در بعضی مواقع خاص، مجموعه پوشش گیاهی و خاک نقش خود را در کنترل سیل از دست می دهد و بهترین استراتژی برای مقابله با سیل ، آزاد بودن مسیرهای جریان سیل است .

کلیدواژه ها

سیل ، پلدختر، پوشش گیاهی ، تغییر کاربری اراضی ، حوضه کشکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.