تاثیر کشت مخلوط افزایشی درهم بر عملکرد و اجزای عملکرد جو بهاره و ماشک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF08_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیژن کهراریان

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد میاندوآب، دانشگاه آزاد اسلامی، میاندوآب، ایران

چکیده

به منظور مطالعه تاثیر کشت مخلوط درهم بر عملکرد و اجزای عملکرد جو و ماشک گل خوشه ای آزمایشی در دو سال زراعی ۹۲- ۱۳۹۱ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل نه تیمار کشت مخلوط با تراکم های ۲۵۰ بوته ماشک + ۳۰۰ بوته جو، ۲۵۰ بوته ماشک + ۵۰۰ بوته جو، ۲۵۰ بوته ماشک + ۷۰۰ بوته جو، ۴۵۰ بوته ماشک + ۳۰۰ بوته جو، ۴۵۰ بوته ماشک + ۵۰۰ بوته جو، ۴۵۰ بوته ماشک + ۷۰۰ بوته جو، ۶۵۰ بوته ماشک + ۳۰۰ بوته جو، ۶۵۰ بوته ماشک + ۵۰۰ بوته جو و ۶۵۰ بوته ماشک + ۷۰۰ بوته جو و دو تیمار کشت خالص ماشک و جو بودند که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد بین تیمار های کشت مخلوط از لحاظ اثر بر کلیه صفات جو و ماشک اختلاف معنی دار وجود داشت. در تحقیق حاضر کشت خالص بالاترین سنبله در متر مربع (۹۷/۸۸)، وزن هزار دانه (۴۷/۲۸ گرم) وعملکرد بیولوژیک (۳۶/۱۳ تن در هکتار) و عملکرد دانه (۷/۳۶ تن در هکتار) در مقایسه با تیمارهای کشت مخلوط را به خود اختصاص داد، همچنین بالاترین تعداد دانه در بوته (۱۵/۱۷) وزن هزار دانه (۳۰/۱۳)، عملکرد بیولوژیک (۷/۶۳ تن در هکتار) و عملکرد دانه (۱/۹۴ تن در هکتار) گیاه ماشک در تیمار کشت خالص این گیاه دیده شد. در این تحقیق با افزایش ترکم بوته در ترکیب کشت از عملکرد و اجزای عملکرد دو گیاه کاسته شد. با وجود این بالاترین نسبت نسبت برابری زمین (LER) بر اساس عملکرد دانه و عملکرد علوفه به ترکیب ۲۵۰ بوته ماشک + ۵۰۰ بوته در متر مربع جو به ترتیب با مقادیر ۱/۴۴ و ۱/۶۰ اختصاص داشت که حاکی از سودمندی کشت مخلوط از لحاظ عملکرد دانه و عملکرد علوفه بود.

کلیدواژه ها

کشت مخلوط، جو، ماشک، عملکرد، نسبت برابری زمین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.