رتبه بندی استانهای کشور در سال ۱۴۰۰ بر مبنای شاخص های عمده نیروی کار (نرخ بیکاری، نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال) و شاخص نرخ تورم، با استفاده از روش های تاپسیس و وایکور

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی مدیریت، حسابداری و توسعه اقتصادی
  • کد COI اختصاصی: CONFME09_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا جعفری

کارشناس آمار سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان البرز

علی محمدی

معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان البرز

چکیده

امروزه برنامه ریزان و تصمیم سازان کشورها در پی ارزیابی سریع و دقیق تصمیم ها و سیاست های خود هستند. این سرعت و دقت تا جایی اهمیت دارد که بتواند زمان لازم را برای اجرای تغییرات و تعدیل های احتمالی الگوها و برنامه ریزی ها فراهم آورده و از هدر رفتن منابع و فرصت ها جلوگیری نماید. برای ارزیابی دقیق وضعیت اقتصادی کشور در دوره های مختلف ، شاخص های معتبر و داده های موثق لازم است . تحلیل درست وبی طرفانه این داده ها با در نظر گرفتن شرایط و اقتضائات حاکم بر هردوره، می تواند مبنای مناسبی را برای قضاوت درباره میزان موفقیت نسبی اقتصاد کشور در هر دوره فراهم کند. بیکاری و تورم دو عارضه ی مزمن اقتصاد در ایران هستند. لذا بررسی دقیق و کارشناسانه ی وضعیت تورم، اشتغال و بیکاری در پیشبرد اهداف راهبردی توسعه ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است . در این پژوهش به منظور انجام یک ارزیابی دقیق و همه جانبه ، در ابتدا به تشریح مدلهای برنامه ریزی چند معیاره از جمله مدل تاپسیس و وایکور پرداخته می شود. سپس ضمن وزندهی شاخص های مورد استفاده ی مدل به روشهای مختلف از جمله روش آنتروپی شانون و روش AHP، استان های کشور بر مبنای شاخص های عمده نیروی کار و نرخ تورم در سال ۱۴۰۰ رتبه بندی می شوند. در پایان نیز نتایج رتبه بندی با رتبه بندی استان ها بر اساس شاخص فلاکت اوکان مقایسه و ارزیابی می شود.

کلیدواژه ها

نرخ تورم، نرخ بیکاری، نرخ مشارکت اقتصادی، نسبت اشتغال، روش AHP، روش آنتروپی شانون، روش تاپسیس ، روش وایکور، شاخص فلاکت اوکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.