انعقاد معاملات نقد و نسیه در بورس کالای ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی ، مدیریت و کارافرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF09_369
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر احمری حصار

دانشجوی کارشناس ارشد حقوق خصوصی،دانشگاه تهران

چکیده

نظر به اقبال سرمایه گذاران و تجار به بازارهای مالی از جمله بازار بورس و اوراق بهادار، و ضرورت نگاه تحلیلی به اعمال مادی و حقوقی در این گونه بازار و نیز عدم کفایت قواعد عمومی قراردادها در خصوص معاملات مربوط به آن، اقتضای فوری بازبینی مقررات ناظر بر معامله، تسویه و نظارت بر بورس کالای ایران را دارد. حاکمیت اصولی از قبیل شفافیت، اعتبار و سلامت بازار، رقابت، عدم تبعیض، لزوم دسترسی عادلانه به بازار و اصل مخفی ماندن هویت طرفهای اصلی معامله و نیز محدودیت آزادی اراده و مورد معاملات بورسی در کنار ضمانتهای اجرائی خاص نقض قراردادهای بورسی و خودانتظامی بازار بورس و اوراق بهادار، چنین ضرورتی را بیش از پیش برای حقوقدانان این عرصه از تجارت نمایان میکند. قرارداد نسیه در دستورالعمل معاملات کالا و اوراق مبتنی بر کالا، پیش بینی شده است و بیان شده ؛ که هر گاه کالا در هنگام معامله، تحویل و بهای آن در سررسید تعیین شد، پرداخت می شود. پرداخت وجه قرارداد نسیه در سررسید تعیین شده و تحویل کالا موضوع آن، حداکثر تا سه روز کاری پس از انجام معامله توسط هر یک از کارگزاران ذیربط انجام می پذیرد. مطابق دستورالعمل معاملات کالا و اوراق مبتنی بر کالا، قرارداد سلف؛ قراردادی است که بر اساس آن کالا با قیمت معین در زمانی مشخص در آینده تحویل گردیده و بهای آن در هنگام معامله بر اساس دستورالعمل تسویه و پایاپای پرداخت می گردد. بر همین اساس، در این تحقیق کنکاش در ویژگیهای خاص و الزامات اختصاصی معامله در بورس، به بررسی ضوابط اختصاصی معاملات نقد و نسیه پرداخته شده و در کنار قواعد عمومی قراردادها به تحلیل این امور اهتمام ورزیده شده است.

کلیدواژه ها

بورس، معامله، نقد، نسیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.