الگوی اف. آر. بی. آر و تاثیرات آن در فرایند سازماندهی اطلاعات

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، دوره: 9، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_SLIS-9-21_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن عظیمی

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران

غلامرضا فدایی

هیت علمی دانشگاه تهران

چکیده

هدف: هدف این پژوهش بررسی و تحلیل متون مربوط به الگوی FRBR  در طول سال­های ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۲ به منظور شناسایی سیر ظهور، اوج و افول این مدل و همچنین چالش­ها و عوامل موثر در این حوزه می­باشد. روش: پژوهش حاضر به روش مروری و اسنادی انجام شده است. نتیجه­گیری: مرور متون مرتبط با این مدل نشان داد که سال­های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷ سال­های اوج پژوهش­های مربوط با مدل FRBR بوده و پس از آن رو به افول گذاشته است. همچنین بررسی ادبیات این حوزه نشان داد که مشکلات فراروی حرکت و توسعه و فراگیر شدن این مدل بسیار زیاد بوده و حرکت در این مسیر مستلزم تدابیری مبتنی بر پژوهش­های عملیاتی و کاربردی است. به نظر می­رسد که آینده مدل FRBR مبهم و نامشخص است مگر اینکه متولیان و محققان و توسعه­دهندگان مدل تلاش کنند مشکلات موجود را کاهش داده و حل نمایند. از طرفی، لازم است برای فراگیر شدن کاربرد مدل در نظام­های موجود و آتی اقدام به برنامه­ریزی دقیق، هدفمند و کارآمد شده و همکاری و همفکری گسترده­ای بین توسعه­دهندگان نظام­های یکپارچه و محققین و مولفین حوزه سازماندهی اطلاعات وجود داشته باشد.شرایط موجود حاکی از این است که علیرغم اینکه هر چند گاهی پژوهش­ها و مطالعاتی به ابعادی از این مدل می­پردازد این میزان کار برای جهانی شدن و فراگیر شدن مدل کفایت نمی­کند.

کلیدواژه ها

FRBR, سازماندهی اطلاعات, پیشینه های کتابشناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.