تبیین ساختار فکری حوزه موضوعی علوم گیاهی بر اساس بروندادهای علمی ایرانیان در مجلات نمایه شده در پایگاه آی.اس.آی.

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، دوره: 9، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_SLIS-9-21_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول زوارقی

عضو هیات علمی/دانشگاه تبریز

چکیده

هدف: هدف از این پژوهش بررسی و ترسیم ساختار فکری حوزه موضوعی علوم گیاهی ایران بر اساس بروندادهای دانشمندان ایرانی این حوزه در بازه زمانی ۱۳۶۹ تا ۱۳۸۸ (۱۹۹۰-۲۰۰۹) می­باشد. روش: این پژوهش به روش علم­سنجی با رویکرد تحلیل هم­استنادی نویسنده صورت گرفت و برای تحلیل جایگاه شبکه­ای نویسندگان پایه نیز از روش تحلیل شبکه­های اجتماعی استفاده شد. جامعه این پژوهش را کل ارجاعات انتشارات ایرانیان در این حوزه تشکیل می­دهد.  یافته­ها: نتایج این پژوهش ارائه تصویری کلان از شالوده­های فکری این حوزه به صورت تصویری و تحلیل آن می­باشند. بر این مبنا سعی شد نویسندگان پایه و مرجع این حوزه بر اساس شاخص تحلیل شبکه­های اجتماعی چون مرکزیت، تازگی، ماجولاریتی، سیلهوئت، و تراکم و همچنین شاخص­های زمانی و استنادی مورد تحلیل قرار گیرند. نتیجه­گیری: یافته­های این پژوهش نشان داد که نویسندگان پایه این حوزه را می­توان در قالب دو گروه کلی «نویسندگان پیشکسوت با تاثیرگذاری نسبی و مرکزیت حداقل» و «نویسندگان پایه نسبتا جوان محوری با تاثیرگذاری بالا» دسته بندی کرد. همچنین می­توان ۱۸ تخصص را برای این حوزه شناسایی کرد که مبانی فکری قدیمی­ترین آن­ها به سال ۱۹۵۸ و جدیدترین آن­ها به سال ۱۹۹۵ می­رسد.

کلیدواژه ها

علوم گیاهی ایران, تحلیل استنادی علوم گیاهی ایران, تحلیل شبکه های اجتماعی حوزه علوم گیاهی ایران, وضعیت شبکه علمی علوم گیاهی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.