یررسی تحولات زیر ساخت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات در جهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، دوره: 7، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_SLIS-7-16_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین اصغرنژاد

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

مرتضی کوکبی

استاد گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

هدف: مطالعه حاضر در پی بررسی تحولات در زمینه ایجاد و گسترش زیر ساخت­های فن­آوری اطلاعات در جهان است. به همین منظور مولفه­هایی همچون کاربران اینترنت، دسترس پذیری، سرعت و پهنای باند، ضریب نفوذ، هزینه استفاده و توزیع وگسترش فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در کشورهای مختلف مورد توجه واقع شده­اند. روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع مروری بوده، ضمن مطالعه متون و ادبیات این حوزه از طریق بررسی و مطالعه پژوهش­های فارسی و انگلیسی، استفاده از اطلاعات و آمار پایگاه­های اطلاعاتی همچون یونسکو و اتحادیه بین­المللی ارتباطات (ITU) نیز مد نظر قرار گرفته است. یافته­ها و نتایج: بررسی­ها نشان می­دهد که عوامل مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در توسعه و گسترش زیر ساخت­های اطلاعاتی تاثیر به سزایی داشته، اما عامل اقتصادی و مهم­ترین آن گران بودن فن­آوری­های نوین اطلاعاتی که سهم زیادی از تولید ناخالص ملی کشورهای در حال توسعه را به خود اختصاص می­دهد از دلایل عمده پائین بودن ضریب نفوذ و عدم گسترش این زیر ساخت­ها در کشورهای مورد نظر است. نتایج به دست آمده نشان دهنده آن است که هر چند فاصله میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در این زمینه بسیار است، اما آمارها حاکی از آن است که در طی سال­های اخیر حرکت و جهش­ خوبی در کشورهای در حال توسعه در جهت دست­یابی به زیر ساخت­های مورد نظر به عمل آمده است. 

کلیدواژه ها

information and communications technologies, infrastructure, indices, Internet penetration rate

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.