اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر تجاری سازی دانش در دانشگاهها: مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SLIS-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی بیرانوند

استادیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

احمد شعبانی

دانشگاه اصفهان. دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی-گروه کتابداری و اطلاع رسانی

مرضیه معارف وند

کارشناس ارشد علوم اجتماعی، دانشگاه کاشان، ایران.

سعید مظلومیان

دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، ایران.

چکیده

هدف: این تحقیق سعی دارد تا با شناسایی و اولویت ­بندی عوامل تاثیرگذار در تجاری­سازی دانش در دانشگاه، امکان موفقیت در تجاری­ سازی دانش را فراهم نماید. روش­ شناسی: تحقیق حاضر  با رویکرد کاربردی و به روش تحلیل عامل تاییدی به گردآوری نظرات ۲۰ نفر از خبرگان تجاری­سازی دانش دانشگاه اصفهان پرداخته است. به منظور شناسایی عوامل تاثیرگذار در تجاری­سازی دانش از فنون دلفی و  جهت رتبه­ بندی عوامل شناسایی شده از تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. یافته­ها: نتایج نشان می­دهد که در زمینه عوامل ساختاری جهت تجاری­سازی دانش در دانشگاه اصفهان، شاخص "وجود مراکز تجاری­سازی در دانشگاه­ها یا ایجاد نهاد انتقال فناوری و تجاری­سازی در دانشگاه­ها" بیشترین اهمیت را دارد. براساس مشاهدات صورت گرفته، دانشگاه اصفهان فاقد نهادی با ماموریت تجاری­سازی دانش است. فعالیت­ های تجاری­سازی به صورت غیرمتمرکز و از طریق دفتر ارتباط با صنعت صورت می­گیرد. شاخص­های  "تامین منابع مالی مورد نیاز در مراحل نخستین فرایند تجاری­سازی(نمونه ­سازی و تست محصول)" و "برقراری روابط استراتژیک بین دانشگاه با صنعت برای مبادله، انتقال، و جذب نتایج تحقیقات" در رتبه­ های بعدی میزان اهمیت قرار گرفته ­اند. نتیجه­ گیری: دانشگاه اصفهان فاقد ساز و کار مناسب جهت دریافت، ارزیابی و معرفی روند تجاری­سازی تحقیقات است. وجود مرکز تجاری­سازی دانش جهت برگزاری دوره ­های آموزشی مرتبط با فرایند تجاری سازی تحقیقات ضروری به نظر می­رسد. همچنین طراحی سیستم اطلاعاتی جهت معرفی زمینه­های تحقیقاتی، ارتباط با صنعت می ­تواند گامی موثر در رفع موانع تجاری­ سازی مورد اشاره در نتایج تحقیق حاضر است.

کلیدواژه ها

تجاری سازی, تجاری سازی دانش, انتقال دانش, ارتباط با صنعت, دانشگاه اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.