مطالعه اثر تف جوشی دو مرحله ای بر چگالی و خواص الکتریکی نایوبات پتاسیم-سدیم اصلاح شده با لیتیم و آنتیموان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سیزدهمین کنگره سرامیک ایران و سومین کنفرانس بین المللی سرامیک ایران
  • کد COI اختصاصی: ICC13_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 386
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین رهسپار

گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی مهندسی ،دانشگاه یاسوج

راضیه حیاتی

گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی مهندسی ،دانشگاه یاسوج

سیروس جوادپور

گروه مهندسی مواد، دانشکده مهندسی مواد و عمران، دانشگاه شیراز

چکیده

از میان پیزوسرامیک ها، ترکیبات بر پایه سرب به دلیل خواص پیزوالکتریک و الکترومکانیکی عالی، همواره بیش از سایر مواد پیزوالکتریک مورد توجه بوده اند. با این حال، استفاده از سرامیک های مبتنی بر سرب به دلیل سمیت زیاد اکسید سرب و فشار بخار بالای آن در هنگام تف جوشی، مشکلات جدی زیست محیطی ایجاد کرده است. سرامیک های نایوبات پتاسیم - سدیم اصلاح شده با Li و Sb به دلیل خصوصیات الکتریکی عالی، به عنوان نامزدهای امیدوار کننده سرامیک های پیزوالکتریک بدون سرب در نظر گرفته می شوند که در این پژوهش، ساخت پیزوسرامیک های نایوبات سدیم-پتاسیم اصلاح شده با فرمول شیمیایی(K۰.۴۷۴Na۰.۴۷۴Li۰.۰۵۲)(Sb۰.۰۵۲Nb۰.۹۴۸)O۳ با روش متداول واکنش حالت جامد انجام شد. به منظور تعیین دمای بهینه سنتز از آنالیز حرارتی (TGA) استفاده شد و با بررسی نمودار آنالیز حرارتی، کلسیناسیون تک مرحله ای در دمای ۷۵۰ ℃ و به مدت ۴ ساعت صورت پذیرفت. نتایج حاصل از آنالیز پراش اشعه ایکس نشان داد که Li + وSb۵+ در شبکه های K۰.۵Na۰.۵NbO۳حل می شوند و یک محلول جامد با ساختار پروسکایت را تشکیل می دهند. روش تف جوشی دو مرحله ای برای ساخت نمونه ها در نظر گرفته شد و برای دست یابی به دمای بهینه تف جوشی، چگالی و خواص الکتریکی نمونه ها در دماهای مختلف تف جوشی بررسی شد. نتایج حاصل نشان می دهد که نمونه تف جوشی شده در شرایط دو مرحله ای ۸۸۰ به مدت ۱ ساعت و سپس ۱۱۰۰ به مدت ۱ ساعت دارای چگالی بالا (ρ th = % ۹۵) و خاصیت دی الکتریک مطلوب (ε = ۱۰۱۲ .۱۸) می باشد.

کلیدواژه ها

نایوبات سدیم-پتاسیم، لیتیم، آنتیموان، تف جوشی دو مرحله ای، خواص الکتریکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.