تحلیل تاثیر کلمات قصار نهج البلاغه در ادبیات فارسی با تاکید بر حکمت ۱۴۲ نهج البلاغه و استناد به آیات قرآن کریم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی، دوره: 19، شماره: 60
  • کد COI اختصاصی: JR_PLL-19-60_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فخریه نمازیان

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

جلیل تجلیل

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

رقیه صدرایی

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

نهج البلاغه یکی از منابع معتبر قابل استناد است که «اخو القران» نامیده شده است.بسیاری از حقایق قرآن مجید در این کتاب شرح و بسط داده شده است . ایننوشتار به بررسی گستره تاثیر کلمات قصار نهج البلاغه در ادبیات فارسی پرداخته وبا روش توصیفی - تحلیل و با بررسی محتوایی حکمت ۱۴۲ ، در پی پاسخ بهپرسش هاست: آیا منشا حکمت های نهج البلاغه معارف الهی قرآن است؟ سیطر همعارف اخلاقی و الهی نهج البلاغه بر پهنه ادبیات ایران تا چه حد بوده است؟ بدیهیاست آثار گران قدر ادبیات فارسی به گونه های مختلف ازجمله الهام، اقتباس، تلمیح،تاثیر غیرمستقیم و تاثیر صریح و قطعی، از منبع وحی و و نیز نهج البلاغه تاثیرپذیرفته اند. این تحقیق در پی درک انواع این تاثیر به قدر استطاعت است . در اینمقاله شرح و بسط حکمت ۱۴۲ با توجه به ریشه ادبی لغات صورت گرفته است ودر پی تبیین رابطه عمیق معارف نهج البلاغه با قرآن کریم و پرتوافکنی این معارفعظیم الهی بر ادبیات فارسی است.

کلیدواژه ها

قرآن، نهج البلاغه، کلمات قصار، حکمت ۱۴۲ ، ادبیات فارسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.