راهبرد سیاست همسایگی و نظم سازی ژئواکونومیکی چندجانبه؛ جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه سازمان های بین المللی، دوره: 5، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_IOIU-5-15_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرهوشنگ عباسی خوشکار

دانش آموخته دکترای روابط بین الملل دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

نظم سازی ژئواکونومیکی به عنوان یکی از پایه های اصلی نظم سازی راهبردی در سطحمنطقه غرب آسیا و ایفای نقش ثبات سازی اقتصادی در مناطق پیرامونی به یکی ازجهت گیری های اصلی سیاست خارجی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران تبدیل شدهاست. سیاست همسایگی بر مبنای دییلماسی اقتصادی در خو شه ژئواکونومیکی آسیایمرکزی و قفقاز فضای تنفس تجاری مناسبی را در قالب عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا فراهم ساخته است. صادرات کالاها و خدمات مصرفی و سرمایه ای به این منطقه جهت تقویت صادرات و ارزآوری از جمله اهداف پیوستن به اتحادیه مذکور هستند. سوالپژوهش حا ضر این بوده که «فر صت ها و چالش های پیش روی عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا جهت تاثیرگذاری و مشارکت ژئواکونومیکی در آسیای مرکزی و قفقازچیست؟» و این فرضیه در پاسخ مطرح شده است که فرصت گسترش بازارهای صادراتیو تقویت همگرایی ژتوانرژی با اعضای اتحادیه مهم ترین فرصت ها و عدم مکمل بودناقتصادهای اعضا و وجود رقابت در صادرات انرژزی از جمله چالش های پیش روی جمهوریاسلامی ایران در بازارهای اتحادیه اقد صادی اورا سیا است. روش پژوهش در مقاله حاضرتوصیفی - تبیینی بوده است.

کلیدواژه ها

اتحادیه اقتصادی اورا سیا، سیاست همسایگی، دییلماسی اقتصادی، چندجانبه گرایی اقتصادی، نظم سازی ژئواکونومیکی، توسعه صادرات، آسیای مرکزی وففقاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.