اصالت کثرت در تعریف رابطه موجودات با یکدیگردر نگاه فلاسفه و عرفا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه آفاق علوم انسانی، دوره: 5، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_HSPR-5-48_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کریمی

دانشجوی دکتری فلسفه و کلام اسلامی. دانشگاه ایلام

چکیده

میان اندیشمندان حوزه فلسفه و عرفان و کلام در باب کثرت یا یگانگی وجود موجودات به طورکلیاختلاف نظر وجود دارد. در نگاه ابتدایی اعتقاد بر این است که فلاسفه و متکلمین قائل به کثرت درجهان هستیاند و عرفا قائل به وحدت محض وجود هستند. سه دیدگاه عمده در مورد روابط موجوداتهستی وجود دارد: تباین، تشکیک و وحدت محض که ناظر به بحث وحدت و کثرت است. ما در ایننوشتار پس از بررسی اولیه دریافتیم که تمامی اندیشمندان اسلامی که در باب تباین و تشکیک و یاحتی وحدت موجودات بحث نمودهاند، علیرغم اختلافات کلی که در آراشان با یکدیگر دارند، دارای یکوجه اشتراک با هم نیز هستند و آن هم عدم نفی واقعی کثرات و قول به انحاء مختلف تشکیک است.به طور خلاصه می توان گفت که قول به تشکیک به معنای عام آن اختصاص به گروه خاصی ازاندیشمندان نداشته و در تمام گرایش های فکری به نحوی وجود دارد.

کلیدواژه ها

وحدت، کثرت، تباین، تشکیک، عرفان، فلسفه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.